Για χρόνια ήταν ένα θέμα τριβής και προβληματισμού. Η αδυναμία απορρόφησης από την πλευρά της Ελλάδας, των κοινοτικών κονδυλίων ήταν δεδομένη. Κι όμως, το 2013 υπήρξε αναστροφή της συγκεκριμένης αρνητικής κατάστασης. Και μάλιστα το τελικό αποτέλεσμα ξεπερνάει και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.
Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη που παρουσίασε σήμερα τα στοιχεία για την πορεία απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων (ΕΣΠΑ) και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το 2013 και επισήμανε πως «η Ελλάδα ξέφυγε οριστικά από το άγχος των απορροφήσεων και κατετάγη στις πρώτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην απορρόφηση Κοινοτικών κονδυλίων».
Σύμφωνα με τα επίσημα απολογιστικά στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης ο στόχος απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων που είχε τεθεί στο μνημόνιο όχι μόνο επιτεύχθηκε, αλλά υπερκαλύφθηκε κατά 118%. Οι απορροφήσεις από τα Κοινοτικά Ταμεία ανήλθαν σε 4,6 δισ. ευρώ, έναντι 3,89 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος του μνημονίου. Η συνολική δημόσια δαπάνη, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής συμμετοχής ξεπέρασε τα 5 δισ. ευρώ και το ποσοστό των απορροφήσεων άγγιξε το 74 %.
Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης το 2013 η συνολική δημόσια δαπάνη, δηλαδή η Κοινοτική συμμετοχή μαζί με τη συνεισφορά του κρατικού προϋπολογισμού, ήταν μεγαλύτερη από την δαπάνη του 2012 κατά 47 % και ανήλθε στα 5,007 δισ. ευρώ έναντι 3,414 δισ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά.
«Μέχρι σήμερα η συνολική δημόσια δαπάνη για το ΕΣΠΑ ανέρχεται σε 16,5 δισ. ευρώ ευρώ. Από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι σήμερα, από τότε δηλαδή που ανέλαβε Κυβέρνηση Σαμαρά, η δημόσια δαπάνη έφθασε στα 7,7 δις. ευρώ. Δηλαδή το τελευταίο 18μηνο επενδύθηκαν σχεδόν όσα είχαν επενδυθεί τα προηγούμενα τριάμισι χρόνια», υπογράμμισε ο υπουργός. Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε πως το 2014 και το 2015 υπολείπονται προς απορρόφηση ακόμη 5,8 δισ. ευρώ.
Τέλος, αναφερόμενος στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως εξαντλήθηκε και το τελευταίο ευρώ, φθάνοντας σε ποσοστό ανάλωσης το 100%. Έτσι, το 2013 διοχετεύθηκαν στην αγορά 6,650 δισ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο ύψος ανάλωσης το 2012 ήταν 6,113 δισ. ευρώ.