Το 2013 ήταν μία σημαντική χρονιά για την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, αφού αποδείχθηκε πλούσια σε αρχαιολογικά ευρήματα. Από τον σκελετού του χαμένου Βρετανού βασιλιά Ριχάρδου ΙΙΙ μέχρι τις διαστημικές χάντρες που κοσμούσαν Αιγυπτιακές μούμιες, τα αρχαιολογικά ευρήματα της χρονιάς που πέρασε ήταν πραγματικά μοναδικά.
Ας δούμε τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις που σημάδεψαν το 2013
Ο Βασιλιάς του Πάρκινγκ
Το πιο απρόσμενο ίσως εύρημα του 2013 ήταν η ανακάλυψη του χαμένου σκελετού του Βρετανού βασιλιά Ριχάρδου του ΙΙΙ σε ένα πάρκινγκ στο Λέστερ στις αρχές της χρονιάς.
Αρχαίες Ασθένειες στο διαδίκτυο
Το 2013 είδαμε και το πρώτο ψηφιοποιημένο αρχείο ασθενειών στο οποίο χιλιάδες ιστορικά και αρχαιολογικά οστά έχουν σαρωθεί με λέιζερ για να σχηματίσουν μια βάση δεδομένων ανοικτής πρόσβασης των παθολογικών δειγμάτων για τους ερευνητές και το κοινό. Η σελίδα θα ανοίξει παράθυρο στον κόσμο των λοιμωδών και μεταβολικών νοσημάτων, καταγμάτων και παραμορφώσεων, χαμένων στις αρχαιολογικές συλλογές.
Τα μυστήρια των Νεάντερταλ
Η φετινή έρευνα μας έδωσε επίσης μια ματιά στην ιδιωτική ζωή των αρχαίων συγγενών μας ανοίγοντας νέες συζητήσεις σχετικά με την εξέλιξη του είδους μας. Το πρώτο πλήρες γονιδίωμα Νεάντερταλ δόθηκε στη δημοσιότητα, παρουσιάζοντας διασταυρώσεις μεταξύ Νεάντερταλ και σύγχρονων ανθρώπων.
Κανιβαλισμός
Μία είδηση περί κανιβαλισμού σόκαρε επίσης την αρχαιολογική κοινότητα, αφού ευρήματα της αγγλικής αποικίας Τζέιμστάουν, στη Βόρεια Αμερική του 17ου αιώνα δείχνουν τις αποτρόπαιες μεθόδους στις οποίες κατέφευγαν οι κάτοικοι κατά τη διάρκεια του καταστροφικού χειμώνα του 1609, όταν το 80% των αποίκων πέθαιναν από την πείνα και τις ασθένειες. Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής βρέθηκαν τα οστά ενός έφηβου κοριτσιού με σημάδια που δείχνουν ότι σφάχτηκε και καταναλώθηκε ως φαγητό.
Διαστημικά κοσμήματα
Τα παλαιότερα γνωστά αντικείμενα σιδήρου - μια χούφτα χάντρες που βρέθηκαν σε ένα προ-δυναστικό νεκροταφείο στην Αίγυπτο -και χρονολογούνται μεταξύ 3400 και3100 π.Χ φαίνεται πώς κατασκευάστηκαν από υπολείμματα μετεωριτών.
Η Κούπα του Λυκούργου
Η αρχαιολογική ανάλυση στο Κύπελλο του Λυκούργου έχει παίξει σημαντικό ρόλο φέτος στην έρευνα με τη χρήση νανοτεχνολογίας. Το όμορφο ρωμαϊκό δισκοπότηρο είναι κατασκευασμένο από γυαλί εμποτισμένο με μικροσκοπικά σωματίδια αργύρου και χρυσού, που το κάνουν να αλλάζει χρώμα από πράσινο σε κόκκινο, όταν πέφτει πάνω του φως.