Μία αιγυπτιακο-ισπανική αρχαιολογική αποστολή έφερε στο φως την Πέμπτη ένα μεγάλο κεφάλι βασιλικού αγάλματος από γρανίτη που χρονολογείται από την εποχή του Νέου Βασιλείου κατά τη διάρκεια ανασκαφής σε ταφικό ναό του βασιλιά Θουτμός ΙΙΙ στη δυτική όχθη του Λούξορ.
Ο Μοχάμεντ Αμπντελ Μακσουντ, επικεφαλής του τμήματος Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Επικρατείας Αρχαιοτήτων ( MSA ) αναφέρει ότι το κεφάλι που βρέθηκε έχει ύψος 29,6 εκατοστά πλάτος 24,3 εκατοστά και βάθος 26,9 εκατοστά.
Απεικονίζει ένα στρογγυλό πρόσωπο κάποιου βασιλιά, άγνωστο ακόμα ποιανού, ενώ φαίνεται να φοράει περούκα, έχει σπασίματα στη μύτη και δύο μακριά αυτιά 8 εκατοστών το καθένα, ενώ τα μάτια είναι βαμμένα με την αιγυπτιακή τεχνοτροπία Κολ και έχουν παχιά φρύδια .
Ο Αμπντέλ Μασκούντ αναφέρει ότι το κεφάλι βρέθηκε θαμμένο στην άμμο σε ένα λάκκο στη βόρεια πλευρά του δεύτερου χώρου του ναού. Οι μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη , σε μια προσπάθεια να καθοριστεί σε ποιον Φαραώ ανήκει.
Ο ναός του Θουτμος III, του 6ου Βασιλιά της 18ης Δυναστείας, βρίσκεται δίπλα στο ναό της βασίλισσας Χατσεπσούτ στο Αλ Ντειρ Αλ Μπαχάρι και ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 1962 κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης που πραγματοποιούνται από μια πολωνική αποστολή ανασκαφής του Πολωνικού Κέντρου Μεσογειακής Αρχαιολογίας με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Καζιμιερτζ Μιχαλόβσκι.