Spiegel: Η σκιά των ευρωεκλογών πάνω από την ελληνική προεδρία - iefimerida.gr

Spiegel: Η σκιά των ευρωεκλογών πάνω από την ελληνική προεδρία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. θα είναι μία δύσκολη προεδρία όχι όμως για το προφανές, δηλ. το οικονομικό σκέλος, αλλά λόγω του κινδύνου παράλυσης της ίδιας της χώρας και των ευρωπαϊκών θεσμών, επισημαίνει το der Spiegel στη διαδικτυακή έκδοση του.

Όταν αυτήν την εβδομάδα ο Αντώνης Σαμαράς βρεθεί στο επίκεντρο των εορτασμών για την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας, εξηγεί ο αρθογράφος του γερμανικού περιοδικού, το βασικό θέμα δεν θα είναι η διεύρυνση, όπως στην προηγούμενη προεδρία το 2003 με την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης για τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά το ερώτημα εάν το «πιο προβληματικό παιδί» της Ε.Ε. «μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστος ευρωπαίος παίκτης, ή εάν το χάος και η αστάθεια θα παραλύσουν τη χώρα και την Ευρώπη».

Στο δημοσίευμα του der Spiegel γίνεται λόγος για «επαπειλούμενη χρεοκοπία δομών», όταν από τον Απρίλιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα λειτουργεί υποτυπωδώς εν όψει των εκλογών του Μαϊου και επισημαίνεται ότι στις ευρωεκλογές θα μπορούσαν να αναδειχθούν ακραίες δυνάμεις από τον αριστερό και ακροδεξιό χώρο της αντιπολίτευσης. Αν η Ελλάδα αποστείλει αυτό το «φάντασμα» στις Βρυξέλλες, τότε το σοκ θα μπορούσε ακομα και να ρίξει την κυβέρνηση της χώρας, είναι η εκτίμηση του αρθρογράφου.

Τέλος, το Spiegel αναφέρεται στην πορεία των μεταρρυθμίσεων το 2014, διαπιστώνοντας ότι η «ψαλίδα» ανάμεσα στους οπαδούς και τους πολέμιους των μεταρρυθμίσεων έχει μεγαλώσει. «Είναι πολύ πιθανό», σημειώνει, «ότι η Ελλάδα, που η χρεοκοπία της προκάλεσε την κρίση του ευρώ, θα αναγκαστεί να προεδρεύσει τέτοιων συζητήσεων. Και σε περίπτωση που παρέλθει η προεδρία χωρίς χάος, θα παραδώσει τα σκήπτρα σε μιαν άλλη χώρα σε κρίση, την Ιταλία, της οποίας ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα αρέσκεται στο να αντιτίθεται στις πιέσεις της Μέρκελ για μεταρρυθμίσεις».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Spiegel Ε.Ε. Eλληνική προεδρία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ