Σε δεκάδες συλλήψεις έχει προχωρήσει η ρωσική αστυνομία κατά τη διάρκεια εφόδων στην πόλη Βόλγκογκραντ μετά τις δύο αιματηρές επιθέσεις μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες.Στο μεταξύ στο μήνυμά του για την Πρωτοχρονιά ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν επισήμανε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει τον «σκληρό και συνεπή αγώνα της εναντίον των τρομοκρατών ως την πλήρη εξόντωσή τους», όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι ένας άνδρας που είχε τραυματιστεί στην έκρηξη στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης –που ήταν παλαιότερα γνωστή ως Στάλινγκραντ– υπέκυψε στα τραύματά του κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα ο απολογισμός των θυμάτων της επίθεσης αυτής να αυξηθεί στους 18 νεκρούς. Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Σεργκέι Μπαζένοφ ανέφερε ότι άλλοι 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην βομβιστική επίθεση σε ένα τρόλεϊ χθες.
Δεν δόθηκε πάντως στη δημοσιότητα κάποιο σαφές στοιχείο που να καταδεικνύει ότι οι άνθρωποι οι οποίοι συνελήφθησαν συνδέονται με τις επιθέσεις.
Καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις δύο ενέργειες, οι οποίες ωστόσο υπογράμμισαν το πόσο τρωτή είναι η Ρωσία σε βομβιστικές επιθέσεις και ανακίνησαν τους φόβους περί επιθέσεων από ισλαμιστές μαχητές, ο ηγέτης των οποίων έχει καλέσει τους πολεμιστές του να εμποδίσουν τη διεξαγωγή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων τον Φεβρουάριο.
«Φοβάμαι», δήλωσε η Τατιάνα Βολτσάνσκαγια, φοιτήτρια στη Βόλγκογκραντ, 700 χλμ. βορειοδυτικά από το Σότσι, το θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας όπου αρχίζουν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες την 7η Φεβρουαρίου. Η φοιτήτρια επισήμανε ότι ορισμένοι από τους φίλους της δεν τολμούν να βγουν για να πάνε σε καταστήματα ή άλλα μέρη που έχουν κόσμο.Οι επιθέσεις αυτές αποτελούν μια πρόκληση για τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος εξαπέλυσε τον πόλεμο που εξεδίωξε τους ισλαμιστές από την εξουσία πριν από σχεδόν μια δεκαετία στην Τσετσενία, αλλά έκτοτε δεν μπορεί να καταβάλει το ισλαμιστικό αντάρτικο που ξέσπασε μετά το τέλος του.
Η Βόλγκογκραντ, μια πόλη 1 εκατ. κατοίκων, είναι ένα σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο σε μια περιοχή της νότιας Ρωσίας, όχι μακριά από την Τσετσενία και άλλες ομόσπονδες περιφέρειες όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι, στον Βόρειο Καύκασο. Αυτή είναι η περιοχή όπου το αντάρτικο των ισλαμιστών συνεχίζεται, με αιματηρά επεισόδια σχεδόν καθημερινά.
Ένα αυτοκίνητο-βόμβα στοίχισε τη ζωή ενός εργαζομένου στην εισαγγελία του Νταγκεστάν σήμερα, ενώ δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν εξερράγη μια βόμβα εκεί αργά χθες Δευτέρα, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές.
Διακυβεύεται «το κύρος του Προέδρου»
Ο Πούτιν διακυβεύει το προσωπικό του κύρος στους Αγώνες του Σότσι, μιας πόλης που βρίσκεται σε μια περιοχή την οποία οι ισλαμιστές μαχητές θέλουν να αποσπάσουν από τη Ρωσία και να μετατρέψουν σε ένα ισλαμικό κράτος.
Ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας σε όλη τη χώρα μετά τις επιθέσεις αυτές, οι οποίες ήταν οι πιο αιματηρές που σημειώνονται εκτός της περιοχής του Βορείου Καυκάσου, έπειτα από την επίθεση που είχε πραγματοποιήσει τον Ιανουάριο του 2011 ένας βομβιστής-καμικάζι, ο οποίος είχε σκοτώσει 37 ανθρώπους σε ένα αεροδρόμιο της Μόσχας.
Στη Βόλγκογκραντ, περίπου 5.200 αστυνομικοί και ειδικές δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών κινητοποιήθηκαν στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Αντιτρομοκρατικός Σίφωνας», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Αντρέι Πίλιπτσουκ.
Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι έχουν τεθεί υπό κράτηση 87 άνθρωποι διότι προέβαλαν αντίσταση στις αρχές ή διότι δεν παρουσίασαν έγγραφα ταυτότητας, ενώ ορισμένοι έφεραν όπλα. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες στις οποίες φαίνονται αστυνομικοί με κράνη κι εξάρτηση να σπρώχνουν υπόπτους προς έναν τοίχο για έλεγχο. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει ανακύψει καμιά ένδειξη ότι τα πρόσωπα που ετέθησαν υπό κράτηση συνδέονται με τις βομβιστικές επιθέσεις ή ότι σχεδίαζαν νέες επιθέσεις.
Το πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass μετέδωσε ότι οι αστυνομικοί επικεντρώθηκαν σε μετανάστες από τον Καύκασο και πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, πληθυσμιακές ομάδες που σύμφωνα με ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα αντιμετωπίζουν μόνιμα προκαταλήψεις και συχνά στοχοθετούνται αδιακρίτως από τη ρωσική αστυνομία.
Αστυνομικοί οι οποίοι συμμετέχουν στις έρευνες είπαν πως πιστεύουν ότι την επίθεση στο τρόλεϊ, την ώρα της μεγάλης κίνησης, διέπραξε ένας άνδρας βομβιστής-καμικάζι, μετατρέποντας το όχημα σε μια άμορφη μάζα από παραμορφωμένα μέταλλα, θρυμματισμένα γυαλιά και ανθρώπινα υπολείμματα στον δρόμο. Η επίθεση της Κυριακής αποδόθηκε καταρχάς από τις διωκτικές αρχές σε μια γυναίκα βομβίστρια-καμικάζι, αλλά αργότερα οι αρχές ανέφεραν πως μπορεί ο δράστης να ήταν και σε αυτή την περίπτωση άνδρας.
Ολυμπιακοί φόβοι
Επικαλούμενο πηγές τις οποίες δεν κατονόμασε, το πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε ότι δράστης της επίθεσης στο τρόλεϊ είναι ένας Ρώσος υπήκοος ο οποίος είχε προσηλυτιστεί στο Ισλάμ και είχε πάει στο Νταγκεστάν όπου είχε ενταχθεί στις τάξεις των ισλαμιστών ανταρτών, στις αρχές του 2012.
Το Βόλγκογκραντ ήταν επίσης ο τόπος όπου είχε σημειωθεί μια παρόμοια επίθεση τον Οκτώβριο, όταν μια γυναίκα από το Νταγκεστάν είχε πυροδοτήσει τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη μέσα σε ένα λεωφορείο, σκοτώνοντας άλλους επτά ανθρώπους.
Οι νέες επιθέσεις εγείρουν φόβους περί μιας συντονισμένης εκστρατείας από μέρους των ισλαμιστών ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, τους οποίους ο Πούτιν έκανε μεγάλες προσπάθειες για να εξασφαλίσει, όπως είχε πράξει και για τους πρώτους Ολυμπιακούς της μετασοβιετικής εποχής, το 2007, κατά την πρώτη του θητεία στην προεδρία.
Οι αγώνες, με την ευκαιρία των οποίων το Κρεμλίνο φιλοδοξούσε να δείξει στον κόσμο πόσο και πώς άλλαξε η Ρωσία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, έχουν όμως επίσης βρεθεί στο επίκεντρο των διαμαρτυριών της Δύσης και μεταξύ Ρώσων διαφωνούντων, που καταγγέλλουν ότι ο Πούτιν καταπνίγει κάθε διαφωνία και ενθαρρύνει τη μισαλλοδοξία.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Πούτιν απελευθέρωσε φυλακισμένους αντιφρονούντες, περιλαμβανομένων του μεγιστάνα του πετρελαίου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι και δύο γυναικών, μελών του γυναικείου πανκ συγκροτήματος Pussy Riot, αποπειρώμενος, σύμφωνα με τους επικριτές του, να αφοπλίσει τους δυτικούς αντιπάλους του και να βελτιώσει την εικόνα του.
Σε ένα βίντεο που είχε αναρτηθεί στο Διαδίκτυο τον Ιούλιο, ο Τσετσένος ηγέτης των ανταρτών Ντόκου Ουμάροφ καλούσε τους αντάρτες οι οποίοι μάχονται για να δημιουργήσουν ένα ισλαμικό κράτος στις μουσουλμανικές επαρχίες νότια του Βόλγκογκραντ να εμποδίσουν, χρησιμοποιώντας «τη μέγιστη δυνατή ισχύ», την πραγματοποίηση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.
Ο Γερμανός πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ καταδίκασε αυτήν την «ποταπή επίθεση εναντίον αθώων» κι επισήμανε ότι έστειλε μια επιστολή στον Πούτιν εκφράζοντάς του τα συλλυπητήρια του ιδίου προσωπικά και της ΔΟΕ και την βεβαιότητά του ότι οι ρωσικές αρχές θα διοργανώσουν «ασφαλείς αγώνες στο Σότσι».
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανησυχεί για το ενδεχόμενο ισλαμιστές να ετοιμάζονται να εξαπολύσουν επιθέσεις στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και προσέφερε στενότερη συνεργασία με τη Ρωσία στο πεδίο της ασφάλειας.