Ως μια μάχη με έναν αντίπαλο που έχει πολλά... κεφάλια, σκιαγραφεί η ισπανική εφημερίδα El Pais, την προσπάθεια της κυβέρνησης Σαμαρά να αντεπεξέλθει στην προεδρία της ΕΕ, αλλά και να αντέξει τις πιέσεις στο εσωτερικό μέτωπο.
Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «αν και ο συντηρητικός πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς , υποστηρίζει ότι η Ελληνική Προεδρία θα είναι «η Προεδρία της ελπίδας», η κυβέρνησή του προσπαθεί να βγει από την ύφεση, ενώ επιβαρύνεταιο Από εσωτερικά προβλήματα.
Η Τρόικα είναι πανταχού παρούσα, ενώ αναμένεται να προσγειωθεί στην Αθήνα στις αρχές του έτους για να συνεχιστεί η διαδικασία της περιοδικής επανεξέτασης των ελληνικών μεταρρυθμίσεων και να δούμε εάν ή όχι θα ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, συνολικού ύψους 3.100 εκατ. ευρώ .
Ένα από τα κύρια εμπόδια που προκύπτουν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων θα είναι η δημοσιονομική τρύπα που ακόμα υπάρχει στον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2014, που εγκρίθηκε το Δεκέμβριο από τη Βουλή των Ελλήνων, χωρίς την συγκατάθεση της Τρόικας .Οι πιστωτές επιμείνουν ότι η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για την προσαρμογή των λογαριασμών και είναι καχύποπτοι κυβερνητικές προβλέψεις τους.
Όλο αυτό έρχεται σε μια στιγμή που η κυβέρνηση συνασπισμού των Συντηρητικών και των Σοσιαλδημοκρατών είναι στο πιο αδύναμο σημείο από τον Ιούνιο, από τη στιγμή που αποχώρησε η ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση..
Και σημειώνει επιπλέον η εφημερίδα: Κάθε νόμος που ψηφίστηκε στη Βουλή έχει κοστίσει την απώλεια βουλευτών, ενώ μετά την έγκριση του νέου φόρου ακίνητης περιουσίας, η πλειοψηφία είναι οριακή. Αυτή η εύθραυστη πλειοψηφία φαίνεται να ενθάρρυνε πολλούς αντιπολιτευόμενους και στα δύο κυβερνητικά κόμματα, όπως αποδεικνύεται από την πιο πρόσφατη περίπτωση των σαράντα βουλευτών που ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών, τη μείωση του φόρου στα καύσιμα θέρμανσης.
Για να καταλήξει η εφημερίδα «οι Δημοτικές και οι Ευρωπαϊκές εκλογές είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση της κυβέρνησης».
Οσο για τις πολιτικές που θα προσπαθεί να προωθήσει η ελληνική Προεδρία, σύμφωνα με την El Pais θα είναι: η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, το μεταναστευτικό, η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και η αλιευτική πολιτική.