Ενα βιβλίο για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή: «Ποιος επιτέλους κυβερνά αυτή τη χώρα» - iefimerida.gr

Ενα βιβλίο για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή: «Ποιος επιτέλους κυβερνά αυτή τη χώρα»

Ενα βιβλίο για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή: «Ποιος επιτέλους κυβερνά αυτή τη χώρα»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ερώτημα που είχε τότε θέσει ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής «Ποιος Κυβερνά αυτή την χώρα», πέρασε στην Ιστορία παραπέμποντας σε ένα εξωθεσμικό και παρασκηνιακό σύστημα πολιτικής εξουσίας, που κινούσε τα νήματα της χώρας. Σε αυτό το σύστημα, σημαντικό ρόλο είχε φυσικά η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. Όλο αυτό το πλέγμα αποκαλύπτουν μέσα από νέα στοιχεία και απόρρητα έγγραφα, στο νέο βιβλίο του Κώστα Παπαϊωάννου και του Μιχάλη Ιγνατίου με τον τίτλο «Ποιος επιτέλους κυβερνά αυτή την χώρα» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη.Στο βιβλίο συνδυάζονται οι γνώσεις και η εμπειρία του ιδρυτή της εφημερίδας «Ποντίκι», ο οποίος παρακολούθησε στενά την πολιτική καριέρα του Κωνσταντίνου Καραμανλή από τις αρχές της δεκαετίας του '60 με την ερευνητική εργασία του ανταποκριτή του Mega, ο οποίος ασχολείται συστηματικά με τον αποχαρακτηρισμό των απόρρητων αρχείων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Λευκού Οίκου.

Η αποκάλυψη από το βιβλίο των Μιχ. Ιγνατιου και Κώστα Παπαιωαννου των απόρρητων αμερικανικών εγγράφων της περιόδου εκείνης αποτελεί μια σημαντική συμβολή στην κατανόηση μιας από τις πιο σκοτεινές και περίπλοκες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας μας.

Με την βοήθεια πλέον και των αμερικανικών απόρρητων τηλεγραφημάτων, μπορεί να επιχειρηθεί μια διαφορετική ανάγνωση των γεγονότων της πολυτάραχης εκείνης περιόδου. Της σύγκρουσης του Παλατιού με τον Καραμανλή, που προκαλούσε ανησυχία καθώς έθετε σε κίνδυνο την πολιτική «σταθερότητα» στην Ελλάδα, την δολοφονία του Γρήγορη Λαμπράκη, την ήττα Καραμανλή την φυγή του στο Παρίσι, την πεποίθηση των αμερικανών ότι μπορούν να διαχειριστούν την πολιτική κατάσταση έστω και με την κυβέρνηση του Κέντρου.

Ακολουθεί ένα απόσπασμα του βιβλίου:

Η (μή) ανάμειξη Αμερικανων στη διαμάχη Καραμανλή-Ανακτόρων

Η σύγκρουση ανακτόρων – πρωθυπουργού απασχόλησε από την αρχή τους Αμερικανούς, οι οποίοι, επίσημα τουλάχιστον, αποφάσισαν να μην παρέμβουν. Λίγο πριν από τα μέσα Ιουνίου, ο υπουργός Εξωτερικών Ντην Ρασκ, μ' ένα επείγον και... αυστηρό τηλεγράφημα, έδινε σαφή «γραμμή» στην πρεσβεία της Αθήνας:

«Η πρεσβεία θα συμφωνεί, χωρίς αμφιβολία, ότι οιαδήποτε προσπάθεια από την πλευρά μας να επέμβουμε στην εσωτερική ελληνική πολιτική κατάσταση θα έκανε περισσότερη ζημιά παρά καλό. Θεωρούμε ότι οι εξελίξεις αυτές είναι καθαρά εσωτερικές, ελληνικές... Αν το παλάτι πλησιάσει την πρεσβεία, ...»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ