Πώς βλέπουν τον κόσμο τα ζώα; Εξυπνο βιντεοπαιχνίδι βάζει τον παίκτη στη θέση τους [βίντεο] - iefimerida.gr

Πώς βλέπουν τον κόσμο τα ζώα; Εξυπνο βιντεοπαιχνίδι βάζει τον παίκτη στη θέση τους [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είναι σίγουρο ότι τα ζώα βλέπουν τον κόσμο πολύ διαφορετικά απ' ότι εμείς οι άνθρωποι, ωστόσο υπάρχει μία σύγχυση σχετικά με το τι ακριβώς βλέπουν. Την απάντηση δίνει ένα έξυπνο 3D παιχνίδι της Γαλλικής εταιρίας σχεδιασμού Dassault Systèmes.

Η Dassault Systèmes σε συνεργασία με τον οφθαλμίατρο ζώων Ντιντιέ Σμιντ Μοράντ αποφάσισε να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναπτύσσοντας την ακριβέστερη μέχρι σήμερα προσομοίωση του πώς βλέπουν τον κόσμο γύρω τους οι γάτες, οι σκύλοι, τα ποντίκια, οι μέλισσες και τα γεράκια.

Για να το πετύχει αυτό μας μεταφέρει νοερά στην πλατεία Βαντόμ του Παρισιού δείχνοντας μας τα ίδια ακριβώς σημεία μέσα από τα μάτια κάθε ζώου.

Μάλιστα ο Σμιντ Μοράντ εξηγεί γιατί κάθε ζώο βλέπει έτσι.
Συγκεκριμένα οι γάτες την ημέρα έχουν πολύ κακή όραση σε σχέση με τον άνθρωπο. Δεν διαθέτουν βοθρίο στον αμφιβληστροειδή τους και δεν βλέπουν το κόκκινο χρώμα. Ωστόσο έχουν πεδίο όραση 280 μοιρών γεγονός που τις κάνει πιο ικανές στην παρατήρηση κινήσεων

Από την άλλη τα γεράκια, ενώ έχουν πολύ κακή όραση τη νύχτα, διαθέτουν διπλό βοθρίο που κατά τη διάρκεια της ημέρας τους επιτρέπει να βλέπουν τον κόσμο γύρω τους με εξαιρετική λεπτομέρεια ακόμα και κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Οι μέλισσες στα μάτια τους έχουν ένα πλήθος ομματίδια, σαν πολλά μικρά ανεξάρτητα μάτια. Καθότι τριχρωματοπτικές βλέπουν μόνο μπλε, πράσινο και κόκκινο και σε υπεριώδη μήκη κύματος ώστε να ξεχωρίζουν τα κατάλληλα λουλούδια.

Τα σκυλιά, όπως και οι γάτες έχουν μικρότερο οπτικό πεδίο. Ωστόσο τα μάτια τους διαθέτουν μία μεμβράνη που συλλαμβάνει 5 φορές περισσότερο φως απ' ότι των ανθρώπων με αποτέλεσμα να τους δίνει πολύ ισχυρή όραση τη νύχτα. Η ίδια μεμβράνη ευθύνεται επίσης που το βράδυ γυαλίζουν τα μάτια τους.

Τέλος, τα ποντίκια, δε βλέπουν χρώματα και, όσο αστείο κι αν φαίνεται, έχουν μυωπία. Οπως εξηγεί ο Σμιντ Μοράντ, η όραση τους φτάνει μέχρι 15 εκατοστά μπροστά από τη μύτη τους. Από κει και πέρα είναι όλα θολά. Γι' αυτό συχνά τα ποντίκια κινούνται κοντά στους τοίχους.

Δοκιμάστε το παιχνίδι εδώ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ