Δημοσκοπήσεις 2013: Μια πολύ δύσκολη χρονιά πέρασε και σχεδόν τίποτα δεν άλλαξε - iefimerida.gr

Δημοσκοπήσεις 2013: Μια πολύ δύσκολη χρονιά πέρασε και σχεδόν τίποτα δεν άλλαξε

Δημοσκοπήσεις 2013: Μια πολύ δύσκολη χρονιά πέρασε και σχεδόν τίποτα δεν άλλαξε
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Βρισκόμαστε ήδη ενάμιση χρόνο μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 και σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την έλευση του Μνημονίου και παρά τις φουρτούνες, τα μέτρα και τα τσιτάτα το πολιτικό σκηνικό εξακολουθεί να είναι θολό, ασταθές και ευμετάβλητο.

Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, όπως ήταν το 2013, με σημαντικά γεγονότα άλλοτε αισιόδοξα άλλοτε τραγικά οι δημοσκοπήσεις παρέμειναν πάντα στο επίκεντρο για να καταγράφουν την άποψη της κοινής γνώμης.

Ωστόσο, το βασικό συμπέρασμα είναι ότι σχεδόν τίποτα δεν έχει αλλάξει, καθώς, όπως δημοσιεύει ο «Τύπος της Κυριακής», στις περισσότερες των περιπτώσεων κόμματα και πολιτικοί παραμένουν στα ίδια επίπεδα με εκείνα του Δεκέμβρη του 2012.

Συγκρίνοντας π.χ. τους μέσους όρους των αποτυπώσεων πρόθεσης ψήφου ανάμεσα στον περυσινό και το φετινό Δεκέμβριο διαπιστώνουμε ότι όλο κι όλο 5 περίπου μονάδες έχουν αλλάξει κατεύθυνση, με τον κύριο όγκο μάλιστα να συσσωρεύεται στους αναποφάσιστους (2,4%), στην επιλογή της αποχής (0,9%) ή στην επιλογή άλλου μικρότερου κόμματος εκτός των επτά κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο (1%).

Είναι, επίσης, αξιοσημείωτο ότι από τα κύρια αυτά κόμματα μόνο το ΚΚΕ και η ΝΔ εμφανίζουν μικρή αύξηση κατά 0,3% και 0,5%, αντίστοιχα, ενώ τα υπόλοιπα πέντε κόμματα βρίσκονται σήμερα χαμηλότερα απ' ό,τι ακριβώς πριν από έναν χρόνο.

Κατά 0,5% ο ΣΥΡΙΖΑ, στο όριο του 1% το ΠΑΣΟΚ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Χρυσή Αυγή, ενώ η ΔΗΜ.ΑΡ. εμφανίζει τη μεγαλύτερη μείωση κατά 1,6% που αντιπροσωπεύει περίπου το 1/3 της πρόθεσης ψήφου που διέθετε πέρυσι (4,5%) και στις δύο εταιρείες.

Παρ' όλα αυτά, στην πρόθεση ψήφου προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο το Δεκέμβριο 2012 όσο και τώρα και το μόνο που αλλάζει είναι η έκταση του προβαδίσματος. Το αξιοσημείωτο, όμως, είναι ότι το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνεται μόνο στις δύο ακραίες στιγμές, στην αρχή και το τέλος της περιόδου που εξετάζεται.

Σε επίπεδο Βουλής σημαντικό είναι το γεγονός πως η ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη εμφανίζεται πλέον να μάχεται για την είσοδό της στη Βουλή, ενώ η Χρυσή Αυγή είναι εκείνη που σημειώνει σημαντική πτώση σε σχέση με πέρυσι κυρίως εξαιτίας της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και των συλλήψεων της ηγετικής της ομάδας και το μπαράζ αποκαλύψεων για την εγκληματική της δράση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ