Κάτι παραπάνω από αισθητή έγινε η απουσία του ΣΔΟΕ το διήμερο των Χριστουγέννων, καθώς οι έλεγχοι σε κέντρα διασκέδασης και εστιατόρια ήταν σαφώς υποτονικοί σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Ουσιαστικά, το... φίδι από τη τρύπα κλήθηκαν να βγάλουν τα ειδικά συνεργεία των εφοριών, οι οποίες όμως αφενός είναι υποστελεχωμένες αφετέρου έχουν απίστευτο όγκο δουλειάς, με αποτέλεσμα και η ποσότητα και η ποιότητα των ελέγχων να μην είναι η προσδοκώμενη.
Είναι ενδεικτικό ότι στις... εφόδους που πραγματοποιήθηκαν μια εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, η παραβατικότητα μόλις που έφτασε στο 7%, κάτι που σημαίνει ότι είτε ξαφνικά η Ελλάδα έγινε υπόδειγμα φορολογικής συμμόρφωσης είτε οι έλεγχοι ήταν αναποτελεσματικοί με δεδομένο ότι οι ανάλογοι έλεγχοι του ΣΔΟΕ κατέγραφαν παραβατικότητα 40% και άνω. Όσο, δε, για περιπτώσεις 48ωρου "λουκέτου" λόγω μη έκδοσης αποδείξεων, ούτε για δείγμα, κάτι που σημαίνει ότι όλα τα νυχτερινά κέντρα έδωσαν... όρκο αυτοσυμμόρφωσης.
Την ίδια ώρα τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν, πάντως, ότι η μεγάλη φοροδιαφυγή όχι απλώς υπάρχει αλλά οργιάζει. Είναι ενδεικτικό ότι έως τώρα έχουν υποβληθεί 7.044 μηνυτήριες αναφορές από εφορίες και το ΣΔΟΕ και 3.700 αναφορές στην Αρχή για το Ξέπλυμα, για περιπτώσεις βεβαιωμένης φοροδιαφυγής ύψους 102 εκατ. ευρώ!
Οι ελεγκτικές υπηρεσίες εξακολουθούν, ωστόσο, να υπολείπονται των μνημονιακών στόχων. Με τη συμπλήρωση του 11μήνου ολοκληρώθηκαν 286 έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις έναντι ετήσιου στόχου 596 και μόλις 406 έλεγχοι σε αυτοαπασχολούμενους και άτομα μεγάλου πλούτου έναντι ετήσιου στόχου 910!!!