Πώς ο κάποτε πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας έκρυψε 170 εκατ. δολάρια από τον Πούτιν - iefimerida.gr

Πώς ο κάποτε πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας έκρυψε 170 εκατ. δολάρια από τον Πούτιν

ROYSIAN
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Mikhail Khodorkovsky, Ρώσος πρώην ολιγάρχης που μόλις απελευθερώθηκε μετά από 10 χρόνια στη φυλακή, δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο πριν από δύο ημέρες ότι δεν ήξερε πόσα χρήματα είχε αφήσει πίσω του. Ο Leonid Bershidsky, αρθρογράφος για την ρωσική έκδοση του Forbes, νομίζει ότι έχει μια ιδέα.

Ο Khodorkovsky έγινε πλούσιος στην δεκαετία του 90 στη Ρωσία, αποκτώντας κρατικά πετρελαϊκά περιουσιακά στοιχεία σε μια σειρά από αμφίβολες δημοπρασίες, και έπειτα έχτισε επάνω σε αυτές την μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου της Ρωσίας, η Yukos. Σε ένα σημείο, κατετάγη 15ος στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes, με προσωπική αξία των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το 2003, ο Khodorkovsky και ένας από τους συνεργάτες του, Platon Lebedev, συνελήφθησαν με κατηγορίες απάτης και φοροδιαφυγής. Η ρωσική κυβέρνηση κατηγόρησε την Yukos, που τότε άξιζε περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οπίων τα 27.5 περίπου δισεκατομμύρια δολάρια τα χρωστούσε σε φόρους. Η κυβέρνηση στη συνέχεια, κατάσχεσε τα περισσότερα από τα περιουσιακά στοιχεία της Yukos και τα μοίρασε σε άλλες επιχειρήσεις.

Αλλά ο Khodorkovsky και οι συνεργάτες του έλεγχαν την Yukos και της αδελφές εταιρείες της μέσω μιας άλλης εταιρίας επενδύσεων χαρτοφυλακίου στο Γιβραλτάρ, ο Όμιλος Menatep, ο οποίος εξακολουθεί να υπάρχει κάτω από το όνομα GML. Ακόμη και όταν ο Khodorkovsky και ο Lebedev καθόντουσαν στη φυλακή, ένας από τους συνεταίρους τους, συνέχισε να τρέχει την GML. Συγκεκριμένα, ο Leonid Nevzlin έφυγε από τη Ρωσία για το Ισραήλ πριν τα πράγματα γίνουν πολύ σκούρα. Υπό τη διαχείρισή του, η GML αντιμετώπισε μια σειρά από αγωγές εκτός Ρωσίας κατά των εταιρειών που είχαν αναλάβει τα περιουσιακά στοιχεία της Yukos.

Οι καρποί αυτών των μαχών, σύμφωνα με τον Bershidsky του Forbes, μπορούν να βρεθούν σε μια οικονομική κατάσταση της GML για το 2010, το πιο πρόσφατο δηλαδή διαθέσιμο έτος, την οποία απέκτησε μέσω της εμπορικής επιχείρησης δεδομένων Dun & Bradstreet. Σύμφωνα με αυτήν, τα περιουσιακά στοιχεία της GML είχαν τότε την αξία των 292 εκατομμυρίων δολαρίων.Πριν από τη σύλληψή του, ο Khodorkovsky ήταν ο δικαιούχος του 59,5% των μετοχών της Menatep. Υποθέτοντας ότι αυτή η περίπτωση ακόμα ισχύει, ο Bershidsky εκτιμά ότι η αξία του Khodorkovsky είναι πάνω από 170 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, λόγω των περίπλοκων ιδιοκτησιακών δομών, το ποσοστό αυτό μπορεί να είναι αρκετές δεκάδες εκατομμύρια υψηλότερο ή χαμηλότερο.

Σαφώς, ο πλούτος του Khodorkovsky είναι ένα μικρό κλάσμα του τι ήταν, αλλά και τα περίπου 170 εκατομμύρια δεν είναι λίγα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ