Την ώρα που η οικονομική κρίση παίρνει παγκόσμιες και ανεξέλεγκτες διαστάσεις, οι πάντες αναζητούν τις πιο ασφαλείς επενδύσεις και πλέον στρέφονται και σε εναλλακτικούς τομείς.
Έτσι μετά τον χρυσό (η τιμή του οποίου έχει πλέον εκτοξευτεί σε κοσμο-ιστορικά επίπεδα) και το ελβετικό φράγκο (που συνεχίζει την ανοδική κούρσα στα διεθνή χρηματιστήρια) οι επενδυτές κλείνουν το μάτι και στο κρασί.
Μάλιστα πρόσφατα δημοσιεύματα του διεθνούς οικονομικού τύπου αλλά και εφημερίδων όπως η βρετανική Guardian εξηγούν ότι η τοποθέτηση ποσών σε αγορά κρασιού με την προοπτική μελλοντικών εσόδων είναι μια από τις πιο ασφαλείς επενδύσεις που μολονότι ακόμα βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο κερδίζει συνεχώς έδαφος στις προτιμήσεις των επενδυτών.
Στην Βρετανία έχει ήδη δημιουργηθεί το The Wine Investment Fund μια εταιρεία που σου παρέχει τη δυνατότητα να επενδύσεις on line τα χρήματά σου σε αγορές φιαλών κρασιού σε όλο τον κόσμο. Το Wine Investment Fund απευθύνεται τόσο σε ιδιώτες όσο και σε επιχειρηματίες και εταιρείες και ισχυρίζεται ότι μπορεί μέσω των συμβούλων του να εξασφαλίσει την καλύτερη απόδοση των επενδύσεων των πελατών του. Συγκεκριμένα δηλώνει πως η κατανάλωση κρασιού παγκοσμίως διαρκώς αυξάνεται καθώς δημιουργούνται νέες αγορές, ενώ παράλληλα μειώνεται η ετήσια παραγωγή οίνων, γεγονός που εξασφαλίζει την μελλοντική σταδιακή αύξηση της τιμής του κρασιού συνολικά. Από την άλλη οι σύμβουλοί της φροντίζουν να προτείνουν μεταξύ άλλων τις αγορές φιαλών κρασιού ακόμα και από μικρούς παραγωγούς ανά τον κόσμο με βάση οινολογικά κριτήρια. Έτσι για παράδειγμα η επένδυση στην αγορά κρασιού μιας συγκεκριμένης χρονιάς, παραγωγής ή τοποθεσίας, το οποίο κρασί μπορεί σύμφωνα με τους οινολόγους να παλαιωθεί εξασφαλίζει σίγουρα κέρδη τα επόμενα χρόνια.
Στο θέμα «επενδύσεις στο κρασί » αναφέρεται και πρόσφατο άρθρο της εφημερίδας Μακεδονία όπου γίνεται γνωστό ότι οι οινόφιλοι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ακόμα και 4.000 ευρώ για μία φιάλη επώνυμου γαλλικού κρασιού.
Στο ίδιο άρθρο ο επικεφαλής του οινοποιείου Κτήμα Γεροβασιλείου, Βαγγέλης Γεροβασιλείου, εξηγεί πως η μεγάλη ζήτηση από την Κίνα τετραπλασίασε τις τιμές των επώνυμων κρασιών. "Το ίδιο έκανε και η Ρωσία πριν από περίπου τέσσερα χρόνια", αναφέρει, υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ δύσκολο να βρει κάποιος στην αγορά κρασιά επώνυμων οίκων, καθώς πωλούνται πριν από την εμφιάλωση", λέει.
Μάλιστα, το 60% όλων των κρασιών (σε αξία) που πουλήθηκαν από τον οίκο δημοπρασιών Sotheby's το 2009 κατευθύνθηκε προς ασιάτες αγοραστές. Πέρυσι, δε, στη Νέα Υόρκη πουλήθηκε μέσω δημοπρασίας κελάρι αμερικανού συλλέκτη σε συλλέκτη από το Χονγκ Κονγκ αντί 19,5 εκατ. δολαρίων, αποτελώντας τη μεγαλύτερη πώληση κρασιού που έγινε ποτέ στην Ασία και τη δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως.
Σημειώνεται ότι τα πιο ακριβά κρασιά είναι κυρίως γαλλικά, και ειδικότερα των εταιρειών Chateau Lafite-Rothschild, Chateau Mouton Rothschild, Chateau Latour, Chateau Margaux, Chateau Haut-Brion και Chateau Petrus. Για παράδειγμα, ένα κόκκινο μπορντό του Chateau Margaux το 2002 κόστιζε 3.683 στερλίνες (η δωδεκάδα) και το 2005 10.120 στερλίνες.
Ωστόσο υπάρχει πεδίο δράσης και για μικρότερους επενδυτές. Μπορεί λοιπόν κάποιος να αγοράσει μία φιάλη αξίας 50 ευρώ και μετά από κάποια χρόνια να την πουλήσει 100 ευρώ.
Ειδικά για την χώρα μας που διαρκώς κερδίζει έδαφος τόσο στην ποσοτική όσο και την ποιοτική παραγωγή κρασιού, οι προοπτικές για επενδύσεις στο συγκεκριμένο κλάδο είναι πολλές.