Η γενέτειρα του Χίτλερ, το Μπραουνάου, κάνει ό,τι μπορεί για να τον αποκηρύξει - iefimerida.gr

Η γενέτειρα του Χίτλερ, το Μπραουνάου, κάνει ό,τι μπορεί για να τον αποκηρύξει

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σίγουρα δεν είναι προνόμιο, αλλά κατάρα. Σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις όπου πόλεις ερίζουν για την καταγωγή ενός μεγάλου άντρα (κάτι σαν τον Ομηρο), στην περίπτωση της αυστριακής πόλης Μπράουναου τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα: είναι η γενέτειρα του Αδόλφου Χίτλερ και σαφώς το στίγμα είναι βαρύ και ασήκωτο.

Ο μακελάρης του Β' Παγκόσμιου Πολέμου γεννήθηκε στις 20 Απριλίου 1889 στην «Σάλτσμπουργκερ Φόρστατ 15» στη μικρή πόλη Μπράουναου της Άνω Αυστρίας, Η πόλη στις όχθες του ποταμού Ιν -όπου βρίσκεται το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ- ακόμα και σήμερα δεν μπορεί να αποτινάξει από πάνω της το βάρος και τη σκιά του ναζιστικού τέρατος.

Οι τοπικές αρχές εδώ και χρόνια κάνουν προσπάθειες να διώξουν από πάνω τους το στίγμα, αλλά δεν είχαν την επιτυχία που θα ήθελαν. Τώρα ξεκινούν μια νέα πρωτοβουλία και δημιουργούν μια ανοικτή διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία πρόκειται να δημοσιεύονται στο μέλλον επιστημονικά θεμελιωμένα, ιστορικά, πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά και κοινωνικά δεδομένα, με στόχο να αντικρουστούν με τον κατά το δυνατό ευρύτερο τρόπο οι αρνητικές προκαταλήψεις.

Οσο και αν φαίνεται παράξενο η σκέψη του δέχεται ήδη έντονη κριτική από το «Δίκτυο οργανώσεων κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας» του ομόσπονδου κρατιδίου της Άνω Αυστρίας που επιρρίπτει στους ιδρυτές της μια αποσιώπηση του σημερινού δεξιού εξτρεμισμού. Η προσπάθεια «κάθαρσης» μπορεί να οδηγήσει σε μια μονόπλευρη επιχειρηματολογία και διάδοση προπαγάνδας.

Όπως τονίζει ο εκπρόσωπος του Δικτύου, Ρόμπερτ Άιτερ, «φυσικά και το Μπράουναου δεν είναι πόλη ναζιστών, ωστόσο υπάρχει στην πόλη, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας μια ανθούσα σκηνή ακροδεξιών και για το λόγο αυτό, αντί για ένα 'γυάλισμα' της εικόνας της θα πρέπει να υπάρξει μια ανοικτή και κριτική αντιπαράθεση, καθώς η συνειδητοποίηση και η καταπολέμηση επίκαιρων ακροδεξιών τάσεων δεν μπορεί να αντικατασταθεί μόνον με την αλλαγή των ονομάτων κάποιων οδών, με εκείνα κάποιων αντιστασιακών κατά του ναζισμού».

Το αντεπιχείρημα των αρμοδίων της πόλης είναι ότι δεν επιθυμούν το καθάρισμα της εικόνας, αλλά την αντιπαράθεση με το παρελθόν στη βάση αδιάσειστων ντοκουμέντων και φυσικά η αντιπαράθεση με το παρελθόν δεν σημαίνει πως αυτή μπορεί να αντικαταστήσει κατά κανένα τρόπο το βλέμμα στο παρόν.

Πριν από δυόμισι χρόνια το δημοτικό συμβούλιο του Μπράουνάου είχε αποφασίσει ομόφωνα να ανακαλέσει τον τίτλο του «επίσημου δημότη» που είχε δοθεί στον Χίτλερ το 1933.

«Αν και δεν υπάρχουν αρχειακά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι η πόλη Μπράουναου αμ Ιν απένειμε στον Αδόλφο Χίτλερ τον τίτλο του επίτιμου δημότη, ο τίτλος συμβολικά και για προληπτικούς λόγους ανακαλείται» αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωση.Η πόλη Μπράουναου ανακάλεσε επίσης το δικαίωμα παραμονής που είχε δοθεί στον Χίτλερ το 1938, χρονιά κατά την οποία η ναζιστική Γερμανία προσάρτησε την Αυστρία.
«Με αυτή την απόφαση το δημοτικό συμβούλιο του Μπράουναου έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα και ανέλαβε την πολιτικοϊστορική της ευθύνη» εκτίμησε ο δήμαρχος Γιοχάνες Βάιντμπαχερ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ