Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών με την οποία ζητούν τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, υπέβαλαν 41 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με πρώτο υπογράφοντα τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, καθώς, όπως επισημαίνουν, από τη μία η αύξηση του φόρου δεν είχε καμία συμβολή στα δημόσια έσοδα και από την άλλη στερεί τους πολίτες μία από τις στοιχειώδεις ανάγκες τους, όπως είναι η θέρμανση.
Οι βουλευτές αναφέρονται στα καθημερινά περιστατικά πυρκαγιών και θανάτων από αυτοσχέδιες σόμπες και θερμαντικά σώματα γεγονός που -οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν- αποτελεί όνειδος για μία ευρωπαϊκή χώρα μέλος της Ε.Ε..Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν, η ζήτηση μεταξύ του 2009 και του 2013 μειώθηκε κατά 80%, ενώ όπως υποστηρίζουν, αν αφαιρεθεί η δαπάνη για το επίδομα θέρμανσης συνάγεται ότι τα έσοδα του κράτους από το πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκαν έναντι του 2009 κατά 4 εκατ. ευρώ. Επίσης, δεν παραλείπουν να αναφερθούν και στο ζήτημα της αιθαλομίχλης και των κινδύνων που εγκυμονεί για τη δημόσια υγεία.
Ανεξάρτητα από τους αριθμούς, σημειώνουν οι «γαλάζιοι» βουλευτές, η μείωση στον ΕΦΚ θα επέτρεπε σε πολλά νοικοκυριά την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, επιτρέποντάς τους συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης, τις οποίες η πολιτεία οφείλει να εξασφαλίζει στους πολίτες.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης των 41 βουλευτών της ΝΔ προς τον κ. Στουρνάρα:
«Η οικονομική κρίση και η δραματική μείωση των εισοδημάτων έχει πλήξει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων Πολιτών. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει πολλές οικογένειες σε αδυναμία προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης, καθώς η μέση τιμή του λόγω της αύξησης του ΕΦΚ και του ΦΠΑ έχει φτάσει από 0,682 το 2009 σε 1,247 το 2013.
Επιπλέον, καθημερινά αναφέρονται θλιβερά περιστατικά πυρκαγιών και θανάτων από αυτοσχέδιες σόμπες και θερμαντικά σώματα γεγονός που αποτελεί όνειδος για μία ευρωπαϊκή χώρα μέλος της ΕΕ.
Σύμφωνα με έκθεση του ΙΟΒΕ (Σεπτέμβριος 2013), παρά την σημαντική αύξηση του ΕΦΚ από το 2009, τα έσοδα (ΕΦΚ+ΦΠΑ) δεν παρουσιάζουν αξιόλογη μεταβολή, καθώς το 2009 ήταν 419 εκατ. ευρώ και το 2013 495 εκατ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 76 εκατ. ευρώ. Αν αφαιρεθεί όμως η δαπάνη για το επίδομα θέρμανσης που για το 2013 το ΙΟΒΕ προβλέπει ότι θα είναι 80 εκατ. ευρώ συνάγεται ότι τα έσοδα του κράτους από το πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκαν έναντι του 2009 κατά 4 εκατ. ευρώ!
Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης έχει μειωθεί εντυπωσιακά από 3.894.803 χλτ το 2009 σε 868.415 χλτ το 2013 δηλαδή μείωση 80%, αποτυπώνοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα νοικοκυριά. Η ίδια μελέτη του ΙΟΒΕ προβλέπει ότι στην περίπτωση μείωσης του ΕΦΚ κατά 30% θα αυξάνονταν σημαντικά η κατανάλωση και άρα τα έσοδα από το ΦΠΑ καλύπτοντας μέρος της υστέρησης εσόδων.
Επιπλέον, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών στις μεγάλες πόλεις καθώς η ρύπανση που προκαλείται από τη χρήση τζακιών αυξάνουν κατακόρυφα τα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα πάνω από τα αποδεκτά όρια.
Ανεξάρτητα από τους αριθμούς, η μείωση στον ΕΦΚ θα επέτρεπε σε πολλά νοικοκυριά την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, επιτρέποντάς τους συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης, τις οποίες η πολιτεία οφείλει να εξασφαλίζει στους πολίτες για τις στοιχειώδεις ανάγκες, όπως είναι η θέρμανση.
Λαμβάνοντας υπ' όψιν τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. υπουργός
1. Προτίθεται το Υπουργείο Οικονομικών να μειώσει τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης;
2. Ποια ήταν η συμβολή της αύξησης του ΕΦΚ στα έσοδα και πόσο μειώθηκε η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης από το 2009;
3. Τι επίπτωση θα έχει η μείωση του ΕΦΚ κατά 30% στα έσοδα;.
Οι ερωτώντες βουλευτές:
1. Ευριπίδης Στυλιανίδης, Ν. Ροδόπης
2. Ανδρέας Μαρίνος, Ν Ηλείας
3. Φεβρωνία Πατριανάκου, Ν. Λακωνίας
4. Ευάγγελος Μπασιάκος, Ν. Βοιωτίας
5. Άννα Καραμανλή, Β' Αθηνών
6. Μάνος Κόνσολας, Ν. Δωδεκανήσου
7. Ηλίας Βλαχογιάννης, Ν. Ηλείας
8. Νίκος Ταγαράς, Ν. Κορινθίας
9. Αλέξανδρος Κοντός, Ν. Ξάνθης
10. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Ν. Πιερίας
11. Σπύρος Ταλιαδούρος, Ν. Καρδίτσας
12. Λευτέρης Αυγενάκης, Ν. Ηρακλείου
13. Ανδρέας Κουτσούμπας, Ν. Βοιωτίας
14. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, Ν. Έβρου
15. Μαρία Αντωνίου, Ν. Καστοριάς
16. Δημήτρης Κυριαζίδης, Ν. Δράμας
17. Τιμολέων Κοψαχείλης, Ν. Γρεβενών
18. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, Ν. Φλώρινας
19. Μανούσος Βολουδάκης, Ν. Χανίων
20. Κωνσταντίνος Κουκοδήμος, Ν. Πιερίας
21. Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Ν. Ημαθίας
22. Δημήτρης Σαμπαζιώτης, Ν. Μεσσηνίας
23. Ιορδάνης Τζαμτζής, Ν. Πέλλας
24. Γεώργιος Κοντογιάννης, Ν. Ηλείας
25. Κωνσταντίνος Κοντογεώργος, Ν. Ευρυτανίας
26. Γεώργιος Καρασμάνης, Ν. Πέλλας
27. Γιάννης Πλακιωτάκης, Ν. Λασιθίου
28. Δημήτριος Χριστογιάννης, Ν. Πιερίας
29. Γιώργος Στύλιος, Ν. Άρτας
30. Μάξιμος Σενετάκης, Ν. Ηρακλείου
31. Σάββας Αναστασιάδης, Β' Θεσσαλονίκης
32. Κωνσταντίνος Κλειτσιώτης, Ν. Καβάλας
33. Μιχάλης Ταμήλος, Ν. Τρικάλων
34. Θεόφιλος Λεονταρίδης, Ν. Σερρών
35. Χρήστος Κέλλας, Ν. Λάρισας
36. Κώστας Σκρέκας, Ν. Τρικάλων
37. Κώστας Κατσαφάδος, Α' Πειραιώς
38. Γεώργιος Ορφανός, Α' Θεσσαλονίκης
39. Ιωάννης Κεφαλογιάννης, Ν. Ρεθύμνου
40. Χρίστος Δήμας, Ν. Κορινθίας
41. Νίκος Παναγιωτόπουλος, Ν. Καβάλας