Νέα δεδομένα μπαίνουν πλέον για τα κριτήρια αξιολόγησης και τον τρόπο επιλογής των δημοσίων υπαλλήλων που θα στελεχώνουν θέσεις ευθύνης.
Συγκεκριμένα η επιλογή των προϊσταμένων στις δημόσιες υπηρεσίες θα γίνεται πλέον με τη διεξαγωγή γραπτών εξετάσεων κάθε τρία χρόνια από το ΑΣΕΠ όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ κ. Γ. Βέης, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης πεπραγμένων για το 2010. Αξίζει να αναφερθεί ότι πριν από τη συνέντευξη Τύπου είχε προηγηθεί η υποβολή της έκθεσης από τον επικεφαλής του ΑΣΕΠ στον πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο.
Σύμφωνα με τον κ. Βέη οι γραπτές εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2012, ενώ «Ετος-σταθμό» για το ΑΣΕΠ χαρακτήρισε το 2010 ο κ. Βέης, αφού με τον νόμο 3812/2009 επέστρεψε στην ανεξάρτητη αρχή ο πλήρης έλεγχος των προσλήψεων μόνιμου και εποχικού προσωπικού, καθώς και των συμβάσεων έργου στο σύνολο των φορέων του δημόσιου τομέα. Σημαντικό νομοθέτημα για το ΑΣΕΠ υπήρξε ο νόμος 3839/2010, όπου επεκτάθηκαν οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου στη διεξαγωγή γραπτών εξετάσεων για την επιλογή των προϊσταμένων του Δημοσίου, αλλά και με τη δημιουργία του Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής Προϊστάμενων (ΕΙΣΕΠ), όπου προεδρεύει αντιπρόεδρος του Συμβουλίου και συμμετέχουν συνολικά 4 μέλη του ΑΣΕΠ. Το ΕΙΣΕΠ είναι αρμόδιο για την επιλογή των γενικών διευθυντών μέσω της διενέργειας προφορικής συνέντευξης για τους υποψηφίους.
Σύμφωνα με το Έθνος, ο κ. Βέης αναφερόμενος στο θέμα των γραπτών εξετάσεων για τους προϊσταμένους του Δημοσίου δήλωσε ότι η βαθμολογία θα μπορεί να ισχύει μέχρι και 6 χρόνια. Τόνισε τη δυσκολία του εγχειρήματος, αφού όπως ανέφερε θα κληθούν να δώσουν γραπτές εξετάσεις περισσότεροι από 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι για τις 24.000 θέσεις προϊσταμένων στο Δημόσιο. Επισήμανε δε ότι η γραπτή εξέταση αποτελεί ένα από τα κριτήρια επιλογής μαζί με τα τυπικά προσόντα και τη συνέντευξη.
Οι εξετάσεις θα γίνουν με το σύστημα των ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών και οι ερωτήσεις που θα επιλεγούν από το ΑΣΕΠ θα είναι κοινές για κάθε θέση ευθύνης, προσανατολισμένες σε θέματα δημόσιας διοίκησης και γνώσεων που απαιτούνται για την άσκηση διοίκησης. Θα προηγηθούν οι εξετάσεις των υποψήφιων γενικών διευθυντών και μετά την επιλογή τους θα ακολουθήσουν οι γραπτοί διαγωνισμοί των διευθυντών και των τμηματαρχών.
Ο κ. Βέης αναφέρθηκε και σ το θέμα της αξιολόγησης του πλεονάζοντος προσωπικού που θα τεθεί σε καθεστώς «εργασιακής εφεδρείας» και δήλωσε ότι ακόμα δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το ΑΣΕΠ να συμβάλει στη διαμόρφωση των κριτηρίων (προϋπηρεσία, οικογενειακή κατάσταση κ.τ.λ.)αξιολόγησης, αλλά σημείωσε ότι «δεν συμφωνούμε στην αξιολόγηση των υπηρεσιακών φακέλων στους οποίους βαθμολογούνται όλοι με άριστα».
Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ είπε ότι η ανεξάρτητη αρχή θα μπορούσε να κατατάξει σε πίνακες, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, το πλεονάζον προσωπικό που θα υποδείξει ο φορέας. Σε συζήτηση με τον αρμόδιο υπουργό, κ. Ρέππα, διερευνήθηκε το ενδεχόμενο να αξιολογεί το ΑΣΕΠ το σύνολο του προσωπικού και με βάση την αρχική αξιολόγηση να κατατάσσεται το πλεονάζον προσωπικό που θα προκύπτει από το επιχειρησιακό σχέδιο του φορέα, ενώ προτάθηκε από τον κ. Βέη η αύξηση του ποσοστού των ετήσιων μετατάξεων των "εφέδρων" στο Δημόσιο από 10% σε 20% των συνολικών προσλήψεων. "Οι μετατάξεις θεωρούνται νέες προσλήψεις και με αυτή την έννοια έχει λόγο να εμπλακεί το ΑΣΕΠ" είπε ο κ. Βέης και σημείωσε ότι δεν μπορεί η ανεξάρτητη αρχή να υποκαταστήσει τους συμβούλους επιχειρήσεων και να υποδείξει το πλεονάζον προσωπικό.
Για τα κριτήρια κατάταξης σημείωσε ότι θα πρέπει να υπολογιστούν κοινωνικές παράμετροι οι οποίοι θα συμπεριληφθούν στα προεδρικά διατάγματα που ετοιμάζονται.
Τέλος σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας το Έθνος ο κ. Γ. Βέης απέκλεισε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί διαγωνισμός εκπαιδευτικών εντός του 2011, ενώ επιβεβαίωσε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί άμεσα το τεστ δεξιοτήτων. Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ επιβεβαίωσε την εμπλοκή της ανεξάρτητης αρχής στην επιλογή των επτά ελεγκτών νομιμότητας που θα επιβλέπουν τους ΟΤΑ. Σχετικά με τις προσλήψεις θέσεων κοινωνικής εργασίας, που θα γίνουν μέσω ΜΚΟ, ο κ. Βέης δήλωσε ότι δεν έχουν ξεκαθαριστεί τα κριτήρια που θα περιλαμβάνονται στην απόφαση του υπουργού Εργασίας αλλά το ΑΣΕΠ μπορεί να συμβάλει στην τυποποίηση των αιτήσεων και των προκηρύξεων που θα εκδοθούν. Χαρακτήρισε τέλος "εφιάλτη" την πιστοποίηση της γλωσσομάθειας και ζήτησε τη συγκρότηση του αρμόδιου φορέα από το υπουργείο Παιδείας.