Οι δύσκολες ψηφοφορίες που είχε η κυβέρνηση το Σαββατοκύριακο που πέρασε, ξύπνησαν μνήμες από την ιστορική ψηφοφορία του 1985 για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Τότε το ΠΑΣΟΚ μετά την υπαναχώρηση του από την υπόσχεση που είχε δώσει στον Κωνσταντίνο Καραμανλή ότι θα στηρίξει την επανεκλογή του στο ύπατο αξίωμα της πολιτείας και προκειμένου να ελέγξει ότι όλοι οι βουλευτές του στην μυστική ψηφοφορία θα ψήφισαν για πρόεδρο τον Χρήστο Σαρτζετάκη είχε εφεύρει τα περίφημα γαλάζια ψηφοδέλτια που είχαν το όνομα Σαρτζετάκης σε αντίθεση με τα λευκά που δεν είχαν καθόλου όνομα.Μάλιστα τότε είχαν μπει και ειδικοί προβολείς στο Κοινοβούλιο για να φαίνεται ακόμα και από τον φάκελο αν κάποιος βουλευτής δεν είχε ψηφίσει τον κ.Σαρτζετάκη.
Αυτό το περίφημο γαλάζιο ψηφοδέλτιο μαζί με τον φάκελο που έδινε η βουλή έφερε το Σάββατο στο Κοινοβούλιο ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας και βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τασούλας και το έδειξε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Μάλιστα όπως είπε στους δημοσιογράφους ο κ.Τασούλας το ψηφοδέλτιο αυτό ανήκε στον τότε πρόεδρο της ΝΔ Ευάγγελο Αβερωφ που το κράτησε για ιστορικούς λόγους στο αρχείο του και βρίσκεται σήμερα στο Ιδρυμα Αβέρωφ.
Οπως είπε ο κ.Τασούλας ήταν η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση χρησιμοποιούσε τέτοια πρωτοφανή μεθόδευση για να ελέγξει την ψήφο των βουλευτών της και όμως τότε κανείς από τον πολιτικό και πνευματικό κόσμο της χώρας, πλην της ΝΔ, δεν διαμαρτυρήθηκε ενώ είχαν υπάρξει και γνωστοί συνταγματολόγοι όπως ο Γεώργιος Κασιμάτης που είχε γνωμοδοτήσει ότι το λευκό και το γαλάζιο ήταν ομοιόμορφα ψηφοδέλτια.
«Φανταστείτε να χρησιμοποιούσε η σημερινή κυβέρνηση μια ανάλογη μεθόδευση τι χαμός θα είχε γίνει» είπε στους δημοσιογράφους ο βουλευτής της ΝΔ.