Πόσο συχνά μας λένε ψέματα οι συνομιλητές μας και πόσο συχνά το κάνουμε, έστω και ασυνείδητα, εμείς οι ίδιοι; Μία εταιρεία τυχερών παιχνιδιών, παρουσίασε πρόσφατα ένα infographic που θα σας κάνει να μην εμπιστευτείτε τους συνομιλητές σας ποτέ ξανά.
Ξεκινώντας από την προσπάθεια εξαπάτησης των συμπαικτών μας με το δημοφιλές «Poker Face» και φτάνοντας μέχρι τα απλά καθημερινά ψέματα που λέμε στις καθημερινές μας κουβέντες, η Full Tilt Poker αναλύει τα πάντα γύρω από το ψέμα, μελετώντας τον εγκέφαλο και τις ασυνείδητες κινήσεις του σώματος.
Οπως αναφέρεται στο σχεδιάγραμμα, πέραν των όποιων ηθικών φραγμών, ουσιαστικά λέμε ψέματα σε καθημερινή βάση. Ομως τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν προσπαθούμε να εξαπατήσουμε κάποιον και πώς μπορούμε να καταλάβουμε πότε κάποιος μας λέει ψέματα;
Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο: Αρχικά ενεργοποιείται ο μετωπιαίος λοβός που χρησιμοποιείται για να διαστρεβλώσει μία αλήθεια. Επίσης ενεργοποιείται και το μεταιχμιακό σύστημα λόγω του μεγάλου άγχους που έχουμε όταν λέμε ψέματα. Μεγάλο ρόλο παίζει επίσης και ο κροταφικός λοβός ο οποίος ψάχνει τη μνήμη μας για να βεβαιωθεί ότι τα ψέματα που λέμε είναι όσο το δυνατόν πιο αληθοφανή και συμβατά με τα γεγονότα.
Ωστόσο όταν λέμε την αλήθεια, λιγότερα τμήματα του εγκεφάλου λειτουργούν, αφού δεν υπάρχει ο παράγοντας του άγχους και της προσπάθειας να «κατασκευάσουμε» μία αληθοφανή ιστορία.
Σύμφωνα με έρευνες, οι παθολογικοί ψεύτες έχουν 26% περισσότερη λευκή ουσία στον προμετωπιαίο φλοιό, ώστε να κατασκευάζουν ευκολότερα ιστορίες.
Τι γίνεται όμως με τους ανιχνευτές ψεύδους; Πρόκειται για μηχανήματα που μετράνε το επίπεδο άγχους και άλλων λειτουργιών στον οργανισμό, προσπαθώντας να βρουν αν το άτομο ψεύδεται. Ωστόσο αν το άτομο είναι ασυνήθιστα ψύχραιμο ή ασυνήθιστα αγχωμένο, ο ανιχνευτής ψεύδους μπορεί να ξεγελαστεί. Γι' αυτό η αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου μηχανήματος κυμαίνεται από 50% έως και 90%.
Πόσα ψέματα λέμε σε καθημερινή βάση; Σύμφωνα με τις έρευνες, οι περισσότεροι άνθρωποι λένε ψέματα τουλάχιστον μία με δύο φορές τη μέρα, δηλαδή όσο συχνά πλένουν τα δόντια τους ή τσιμπάνε κάτι από το ψυγείο. Μάλιστα δεν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στα δύο φύλα αφού άνδρες και γυναίκες ψεύδονται εξίσου. Σε μία εβδομάδα, ο μέσος άνθρωπος εξαπατά το 30% των συνομιλητών του
Ποιοι είναι όμως αυτοί που λένε τα περισσότερα ψέματα; Οπως αναφέρεται στο σχεδιάγραμμα, ο μέσος φοιτητής λέει ψέματα στη μητέρα του σε κάθε δύο συζητήσεις, ενώ το 15% των εργαζομένων παραδέχεται ότι έχει πει ψέματα στη δουλειά του μέσα στον τελευταίο μήνα. Οσο για τους πολιτικούς, το 94% του κοινού πιστεύει ότι ψεύδονται ανάλογα με τη δουλειά τους, με τους επιχειρηματίες στην πρώτη θέση και τους γιατρούς στην τελευταία.
Τέλος το σχεδιάγραμμα δίνει μερικά tips για το πώς να καταλάβουμε ότι κάποιος ψεύδεται. Ενδεικτικά στοιχεία είναι οι κινήσεις των φρυδιών και των ματιών, το ξύσιμο του ώμου, η βαριά αναπνοή και η στάση των χεριών.