Οι επικεφαλής τριών ομάδων στην Ευρωβουλή μιλούν για την ελληνική προεδρία της ΕΕ: Τι θα πρέπει να κάνει η χώρα εν μέσω κρίσης - iefimerida.gr

Οι επικεφαλής τριών ομάδων στην Ευρωβουλή μιλούν για την ελληνική προεδρία της ΕΕ: Τι θα πρέπει να κάνει η χώρα εν μέσω κρίσης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για την επικείμενη ελληνική προεδρία της ΕΕ μιλούν οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Πρασίνων, οι οποίοι αναφέρονται στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα εν μέσω οικονομικής κρίσης, αλλά και τον ισχυρό συμβολισμό που έχει αυτή η κίνηση, αν και επικρατεί η αγωνία για το εάν η οικονομική κρίση στην Ελλάδα θα επισκιάσει τον ρόλο της στον συντονισμό της ευρωπαϊκής ατζέντας.

Σε δηλώσεις του, ο επικεφαλής του Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Χανς Σβόμποντα επισημαίνει πως η κρίση στην Ελλάδα μπορεί να αναδείξει εν όψει ευρωεκλογών τον ρόλο και την σπουδαιότητα της Ευρώπης, αναφέρει η Deutsche Welle.

«Νομίζω ότι η Ελλάδα εκπληρώνει όλες τις προϋποθέσεις για να μας θυμίσει πόσο σημαντική είναι η Ευρώπη για την επίλυση των προβλημάτων. Γιατί ναι μεν η ίδια η Ελλάδα πρέπει να κάνει πολλά για να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, αλλά από την άλλη πλευρά είναι ξεκάθαρο ότι χωρίς την Ευρώπη, χωρίς την οικονομική ανάπτυξη και το κοινωνικό πρότυπο της Ευρώπης, δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα της Ελλάδας, όπως δεν θα λυθεί και το πρόβλημα της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας ή της Ιταλίας» τονίζει ο αυστριακός ευρωβουλευτής.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζόζεφ Ντολ εκτιμά ότι η ελληνική διπλωματία έχει αποκτήσει πλέον ρουτίνα στον χειρισμό των ευρωπαϊκών θεμάτων, καθώς η Αθήνα αναλαμβάνει για πέμπτη φορά την κυλιόμενη προεδρία. Οσο για την κρίση, και σε αυτό το μέτωπο τα τελευταία νέα είναι ευχάριστα, δηλώνει στην Deutsche Welle ο επικεφαλής της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, επισημαίνοντας την καταγραφή πρωτογενούς πλεονάσματος στον κρατικό προϋπολογισμό.

«Η ελληνική προεδρία έρχεται σε μία στιγμή κρίσιμη, γιατί συμπίπτει με τον προεκλογικό αγώνα για τις ευρωεκλογές. Ημουν πρόσφατα στην Ελλάδα και αυτό που με χαροποίησε ιδιαίτερα ήταν ότι ο προϋπολογισμός για πρώτη φορά έχει εξισορροπηθεί και υπάρχει μάλιστα ένα μικρό πλεόνασμα. Αν μη τι άλλο, η Ελλάδα δεν συσσωρεύει καινούρια χρέη και αυτό μας δείχνει ότι η προσπάθεια αποδίδει. Από κει και πέρα, η Ελλάδα αναλαμβάνει για πέμπτη φορά την προεδρία, οπότε γνωρίζει περί τίνος πρόκειται».

Τέλος, μια διαφορετική προσέγγιση έχει η επικεφαλής των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ρεμπέκα Χαρμς, η οποία ελπίζει πως η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να διορθώσει τα κακώς κείμενα του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

«Ελπίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να διορθώσει τις ασυμμετρίες του μεταρρυθμιστικού προγράμματος στη διάρκεια της προεδρίας. Ξέρω ότι είναι αισιόδοξη αυτή η προσδοκία, αλλά η επιμονή αποκλειστικά και μόνο στη βιωσιμότητα του χρέους έχει οδηγήσει την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού. Χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την εκπλήρωση δημοσιονομικών στόχων, αλλά και πολύ μεγαλύτερη βοήθεια για την υπέρβαση της ύφεσης. Πρέπει να παρέμβουμε πιο ενεργά στην οικονομία και στην αγορά εργασίας και ελπίζω να αποτελέσει και αυτό προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας», δηλώνει στην DW η Ρεμπέκα Χαρμς.

φωτογραφία: alliance/dpa

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ