Μπαίνοντας στην τελευταία εβδομάδα του έτους, ο νυχτερινός ουρανός θα είναι αρκετά δραστήριος προσφέροντας εντυπωσιακό θέαμα για τους παρατηρητές του ουρανού. Από το άστρο των Χριστουγέννων, μέχρι τη βροχή των Ουρσίδων και την λαμπερή εμφάνιση του Ωρίωνα, ο ουρανός αποχαιρετά μαγευτικά το 2013.
Οι κόρες του Κρόνου συναντούν τις νύμφες της βροχής
Δύο από τους πιο εντυπωσιακούς αστερισμούς θα λάμπουν μαζί το βράδυ της Δευτέρας 23 Δεκεμβρίου. Οι Πλειάδες (Πούλια) και οι Υάδες θα ανέβουν ψηλά στα νότια του ουρανού και θα λάμπουν εντυπωσιακά σχεδόν όλη τη νύχτα . Οι Πλειάδες , επίσης γνωστές ως Επτά Αδελφές και M45, εμφανίζονται σαν ένα μικρό κουτάλι στο γυμνό μάτι. Οι Υάδες αποτελεί το κεφάλι του αστερισμού υου Ταύρου. Αν και οι δύο αστερισμοί φαίνονται ωραία με γυμνό μάτι τα κιάλια θα τους δείχνουν ακόμα καλύτερα.
Το άστρο των Χριστουγέννων
Αν ψάχνετε για το αστέρι που οδήγησε τους τρεις μάγους στη φάτνη, τότε το βράδυ της Τρίτης 24 Δεκεμβρίου θα έχετε την ευκαιρία να το δείτε. Πρόκειται για τον λαμπερό Σείριο, το φωτεινότερο αστέρι στον ουρανό (μετά από τον Ήλιο , φυσικά) ο οποίος θα λάμπει με μέγεθος -1.5, που, τον καθιστά σχεδόν τέσσερις φορές πιο φωτεινό από ό, τι το επόμενο πιο λαμπρό αστέρι στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη : τον Αρκτούρο , στον αστερισμό Boötes. Ο Σείριος θα ανατείλει πριν από τις 8 μ.μ και θα ανέβει στα νοτιοανατολικά του ουρανού όπου θα βρίσκεται όλες τις βραδινές ώρες .
Το τελευταίο κομμάτι της Σελήνης
Το τελευταίο Τέταρτο Σελήνης θα ανέβει στον ανατολικό ουρανό λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 25 Δεκεμβρίου και θα φτάσει στο αποκορύφωμά του στο νότο. Το μισοφέγγαρο θα βρίσκεται ανάμεσα στα άστρα του αστερισμού της Παρθένου, δυτικά του Αρη.
Επιμένει το θερινό τρίγωνο
Μπορεί να βρισκόμαστε μέσα στο καταχείμωνο και λίγες μέρες πριν αλλάξει ο χρόνος, ωστόσο το θερινό τρίγωνο επιμένει πεισματικά να εμφανίζεται στο νυχτερινό ουρανό. Ο Βέγκα, το 5ο πιο λαμπρό αστέρι στον ουρανό και το πιο λαμπρό μέρος του τριγώνου, θα φαίνεται στα βορειοδυτικά μετά το σούρουπο το βράδυ της Πέμπτης 26 Δεκεμβρίου. Ο Ντενέμπ βρίσκεται πάνω από τον Βέγκα και περίπου στα μισά του δρόμου προς το ζενίθ, ενώ ο Αλταιρ το τρίτο μέρος του τριγώνου, εμφανίζεται δυτικά και στο ίδιο ύψος όπως ο Βέγκα.
Η εμφάνιση του Κρόνου
Παρόλο που ο Κρόνος πέρασε στην απέναντι πλευρά του Ηλιου από τη Γη λιγότερο από δύο μήνες πριν, στις 6 Νοεμβρίου, φαίνεται ήδη έντονα στα νοτιοανατολικά το πρωί όταν αρχίζει το λυκόφως. Την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου, από τα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη , ο πλανήτη με τους δακτυλίους θα βρίσκεται 25 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα μια ώρα πριν από την ανατολή του Ηλίου και λάμποντας με μέγεθος 0,6 , είναι το λαμπρότερο αντικείμενο σε αυτό το τμήμα του ουρανού.
Ο Ωρίωνας αποχαιρετά το 2013
Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του χρόνου, ένας από τα πιο γνωστούς αστερισμούς κλέβει την παράσταση το βράδυ του Σαββάτου 28 Δεκεμβρίου. Ο Ωρίωνας εμφανίζεται έντονος στον ανατολικό ουρανό καθώς εξασθενεί το λυκόφως καιγίνεται πιο έντονος μέσα στο σκοτάδι.
Ο Ερμής κρύβεται από τη Γη
Την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου, ο Ερμής θα βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του Ηλιου από τη Γη και θα παραμένει κρυμμένο στο έντονο φως του μητρικού μας άστρου. Θα είναι και πάλι ορατός στον ουρανό το βράδυ στα τέλη Ιανουαρίου .