Ο διαγραφείς, πλέον, από την ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, Βύρων Πολύδωρας, είναι από τους πολιτικούς που ανήκουν στην κάστα των «δεινοσαύρων» του είδους, καθώς εκλέγεται στη Βουλή από το 1981 έως σήμερα.
Επειτα από την χθεσινή επεισοδιακή διαγραφή του από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, έγινε το πρόσωπο του σαββατοκύριακου.
Ωστόσο ο πρώην υπουργός, γνήσιος εκπρόσωπος ενός παλαιοκομματικού συστήματος που κυβέρνησε τη χώρα για περίπου 40 χρόνια,δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί την επικαιρότητα, καθώς, έχει χαρίσει στιγμές απείρου κάλλους.
Πέρα από τις παλαιότερων εποχών φωτογραφήσεις του με την μεγάλου κυβισμού μηχανή του έχει υπάρξει και αρκετές φορές υπουργός καταφέρνοντας πάντα να απασχολεί με τις απόψεις και ατάκες του.
Η υπόθεση της ζαρντινιέρας
Ως υπουργός Δημόσιας τάξης, την ημέρα που αστυνομικοί ξυλοκοπούσαν βάναυσα τον φοιτητή Αυγουστίνο Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη έβλεπε «επαγγελματισμό, μεθοδικότητα, σχέδιο και εφαρμογή του, ψυχραιμία και αυτοματισμό στη δράση που είχαν ως επακόλουθο την επιτυχία».
Ο τότε αρχηγός της ελληνικής αστυνομίας τόνιζε το ίδιο βράδυ «Η αυτοσυγκράτηση και η ψυχραιμία της Αστυνομίας ήταν παροιμιώδης».
Το βίντεο βέβαια που αποδείκνυε ξεκάθαρα την άγρια επίθεση των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. προς τον φοιτητή και όχι τον τραυματισμό του από μια... ζαρντινιέρα ο κ. Πολύδωρας ανέφερε «Είναι παράξενο και άξιο απορίας πώς κάθε φορά έπειτα από μία μεγάλη επιτυχία της αστυνομίας έρχεται κάποια κλωτσιά από τη Θεσσαλονίκη να μειώσει την επιτυχία».
Απαγωγές και βασανισμοί Πακιστανών
Λίγους μήνες μετά το ΑΤ Ομόνοιας δεχόταν πυρά καταγγελιών από μετανάστες που υποστήριζαν ότι τους είχαν απαγάγει και βασανίσει.
Τότε ο Βύρων Πολύδωρας δήλωνε χαρακτηριστικά «Οι Πακιστανοί επιδίδονται στο σπορ να απαγάγει ο ένας τον άλλον».
Το πόρισμα του εισαγγελέα πρωτοδικών διέψευδε τις αιτιάσεις για το «αγαπημένο σπορ» των Πακιστανών και ο κ. Πολύδωρας δήλωνε «Σας είπα και σας το λέω για μία ακόμα φορά ότι η παραίτηση μου είναι στη διάθεση του πρωθυπουργού και τώρα και ανά πάσαν ώρα. Αγγαρεία κάνω, ποινήν εκτίω. Τι είμαι, ο ευτυχισμένος μετά από τριάντα χρόνια βουλευτίας να πάω να κάνω τον κυματοθραύστη για να μου λένε οι συνάδελφοί μου ότι εγώ είμαι ο άνθρωπος της βίας ή των ατυχών φραστικών διατυπώσεων;». Η παραίτηση του τότε, δεν έγινε δεκτή.
Πυρκαγιές του 2007
Την ώρα που η μισή Ελλάδα καιγόταν ολοσχερώς και λίγο πριν η Πελοπόννησος γνωρίσει τη μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία της (σε καιρό ειρήνης) ο τότε υπουργός οραματιζόταν «έναν αγροφύλακα ο οποίος θα επιτηρεί και θα περιπολεί τον κάμπο της Αμφίσσης» και δήλωνε από τα Σάλωνα «θα πρέπει να προσέξουμε το νερό, το δάσος, την χλωρίδα και την πανίδα».
Λίγες ημέρες αργότερα θα κάνει λόγο για «ασύμμετρη απειλή» αναφέροντας ότι στις έρευνες που είχαν διεξαχθεί είχε πάρει μέρος η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, εξετάζοντας τις ενδείξεις, τις μαρτυρίες και τα ευρήματα δίνοντας το έναυσμα για να αναπτυχθούν απίστευτες θεωρίες συνωμοσίας που «μαρτυρούσαν» τη συμμετοχή ξένων κατασκόπων στις πυρκαγιές.
Ανοιγμα στη Χρυσή Αυγή και άτακτη υποχώρηση
Οταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη για το εάν θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία ακόμη και με την Χρυσή Αυγή, ο βουλευτής απάντησε: «Βεβαίως. Μας έπιασε η ευαισθησία για την Χρυσή Αυγή η οποία είναι ψηφισμένη από 600 χιλιάδες κόσμο, θα ψηφιστεί από ένα εκατ. και εμείς θα κάνουμε αναμνήσεις του Συντάγματος της Βαϊμάρης. Το ξέρουνε το σύνταγμα της Βαϊμάρης; Ξέρουνε ότι ήταν το πιο προχωρημένο Σύνταγμα στην κοινωνική πολιτική της Γερμανίας του Μεσοπολέμου;».
Τον Σεπτέμβριο του '13 πάντως τα «μάζεψε», λέγοντας ότι: «Δεν δίνω καμία προοπτική σε συνεργασία (με τη Χρυσή Αυγή), αλλά με το να βγω επάνω σε ένα μπαλκόνι ή σε έναν βράχο και να πηδάω σαν νευρικό και σπαστικό και να λέω: "όχι, ποτέ κτλ." αυτά δεν είναι σοβαρά. Διότι έχουμε μικρογραφία των δεξιόστροφων, οι οποίοι συνεργάζονται αυτή τη στιγμή κλπ. κλπ. και αν δούμε τους χαρακτήρες, τις φωτογραφίες των ανθρώπων, θα πούμε "έγινε και αυτό" ή δεν έγινε και θέλουμε να ξεχνάμε του τριμήνου γεγονότα ή του έτους γεγονότα;».
Πρόεδρος Βουλής για μια ημέρα μέχρι να διορίσει την κόρη του
Η τελευταία περίπτωση που απασχόλησε έντονα την επικαιρότητα ήταν η είδηση πως κατά τη... μονοήμερη θητεία του ως πρόεδρος της Βουλής υπέγραψε τον διορισμού της κόρης του σε οργανική θέση μετακλητού υπαλλήλου.
Στο τότε ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» αποκαλύπτεται, ακόμη, ότι ο κ. Πολύδωρας είχε αποσπάσει τις δύο κόρες του στο υπουργικό του γραφείο όταν ήταν υπουργός Δημόσιας Τάξης στην κυβέρνηση Καραμανλή. Σύμφωνα με την εφημερίδα ο κ. Πολύδωρας είχε υπερασπιστεί την απόφασή του να προσλάβει και τις δύο κόρες του στο υπουργείο και είχε αρνηθεί ότι πρόκειται περί ευνοιοκρατίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Ταχυδρόμος :
«Τις έχω εδώ για να εκπαιδεύονται στη σύγχρονη διοικητική γραφειοκρατία. Κυρίως τις θέλω εγώ κοντά μου και μάλιστα η αμοιβή τους είναι, εν παρενθέσει, ένας μισθός και για τις δύο. Οχι δύο, αλλά ένας ταπεινός μισθός».
Μάλιστα είχε κουνήσει και το δάχτυλο τότε στον Αντώνη Σαμαρά καθώς υπαινίχθηκε ότι ο πρωθυπουργός είχε γεμίσει το μουσείο της Ακρόπολης και τη Βουλή με Μεσσήνιους.
Το «όχι» και η διαγραφή εν μέσω βαρύτατων χαρακτηρισμών
Στην χθεσινή ψηφοφορία ο κ. Πολύδωρας ψήφισε «όχι» στο νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων το οποίο, ως ένας νέος προστάτης των φτωχών, χαρακτήρισε ως «δήμευση» τονίζοντας ότι αντιτίθεται στην ιστορία του και τον πολιτισμό του.
Ο πρωθυπουργός τον διέγραψε από την ΚΟ του κόμματος με τους πρώην συντρόφους του να τον αποκαλούν «σαλεμένο» και την Φωτεινή Πιπιλή να τον ονομάσει «επιτομή του παλαιοκομματισμού, της ης ρουσφετολογίας, της σπατάλης, των δικών μας παιδιών».
Εκείνοι που χειροκρότησαν με θέρμη την ανρητική του ψήφου ήταν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ οι οποίοι ήταν εκείνοι που φώναζαν οργισμένοι να χάσει όλα τα προνόμιά του και να ακυρωθεί ο διορισμός της κόρης του όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση.