Αδικες χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών την κριτική κατά του ενιαίου φόρου ακινήτων, περί υπερφολόγησης της ακίνητης περιουσίας ή ακόμα και για δήμευσή της. Ο Γιάννης Στουρνάρας άφησε πάντως ανοικτό το ενδεχόμενο για βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.
Συγκεκριμένα, όπως είπε, το ΥΠΟΙΚ εξετάζει το ενδεχόμενο να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα πληρωμής φορολογικών οφειλών μέσω παραχώρησης ακινήτου στο Δημόσιο (σχετική τροπολογία έχει ήδη καταθέσει ο γραμματέας της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης) και να υπάρξει ευνοϊκότερη αντιμετώπιση της φορολόγησης των ξενοίκιαστων διαμερισμάτων αφού καταμετρηθούν και γίνει εφικτή η κοστολόγηση μιας ενδεχόμενης ρύθμισης - ενώ επανέλαβε προηγούμενη αναφορά του σε καθιέρωση πλαφόν 10.000 ευρώ για την τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων εκ μέρους των αγροτών, βάσει του οποίου - όπως τόνισε - θα εξαιρεθεί της υποχρέωσης τήρησης βιβλίων, το 70% των αγροτών.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να ελαφρύνει φορολογικά τις κατοικίες, τα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις που επιβαρύνονταν μέχρι τώρα, και να φορολογήσει με λογικό και αναλογικό τρόπο τα κτίρια και τη γη που δεν επιβαρύνονταν.
«Το να αναφέρονται και να λέγονται υπερβολές και ανακρίβειες περί δήμευσης, καταστροφής κτλ. είναι άκρως επιβλαβής τακτική», τόνισε και επεσήμανε ότι το 85% των σπιτιών είναι σε ζώνες κάτω των 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, δηλαδή ο φόρος δεν ξεπερνά τα 4 ευρώ ανά τετραγωνικό, σχεδόν το 80% των οικοπέδων θα πληρώσουν από 3 ευρώ έως 60 ευρώ το στρέμμα, το 90% των αγροτεμαχίων που καλλιεργούνται θα πληρώνουν φόρο μέχρι 2,6 ευρώ το στρέμμα. «Είναι δήμευση αυτό;» διερωτήθηκε και στον ίδιο τόνο υπογράμμισε ότι συμπληρωματικό φόρο θα πληρώσει μόνον το 5% των φορολογουμένων, ενώ 800.000 φορολογούμενοι θα έχουν μειωμένο ή καθόλου φόρο.
«Με την θεσμοθέτηση του ενιαίου φόρου», υποστήριξε στην τοποθέτησή του ο κ. Στουρνάρας, επεκτείνουμε τη φορολογική βάση, κατανέμουμε δικαιότερα τα βάρη και διορθώνουμε αναπόφευκτες ελλείψεις της έκτακτης φορολόγησης μέσω ΕΕΤΗΔΕ και ΕΕΤΑ στις ηλεκτροδοτούμενες δομημένες επιφάνειες». «Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, επιτυγχάνει, για την συντριπτική πλειονότητα των συμπολιτών μας, σημαντική ελάφρυνση σε σχέση με την επιβάρυνση τους το 2013, της τάξης του 4% έως 20%, που πρέπει να προστεθεί στην φετινή ελάφρυνση κατά 15% του ΕΕΤΑ», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο Γιάννης Στουρνάρας παραδέχθηκε παντως πως «οι ελαφρύνσεις αυτές, δεν είναι προς το παρόν αρκετές και δεν αναλογούν σε ένα λαό που θυσίασε περίπου το 25% του εισοδήματός του για να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του και να φέρει τη χώρα στο δρόμο της σωτηρίας», κάλεσε ωστόσο τους βουλευτές της συμπολίτευσης να ψηφίσουν το νομοσχέδιο και «να μείνουν προσηλωμένοι στον μεγαλύτερο εθνικό στόχο από την εποχή της μεταπολίτευσης»