Τις προτεραιότητες της επερχόμενης ελληνικής προεδρίας ανέπτυξε σήμερα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος εκ παράλληλου δήλωσε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι η έναρξή της συμπίπτει με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, μετά από έξι χρόνια ύφεσης.
«Εχουμε επανακτήσει τη χαμένη μας αξιοπιστία», δήλωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι αυτό συνέβη «χάρη στις απίστευτες προσπάθειες του ελληνικού λαού».
Αναφερόμενος στα θέματα που κυριάρχησαν στη σύνοδο κορυφής, ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαιτέρως στις νέες προκλήσεις για την ασφάλεια και την άμυνα της Ευρώπης, κυρίως δε στη θάλασσα. Χαιρέτισε τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και επεσήμανε τη σημασία της εμπλοκής σ' αυτά και χωρών που δεν είναι μέλη της ΕΕ. «Υπάρχει πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση του προβλήματος», σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρακτικά αυτό σημαίνει ανταλλαγή πληροφοριών με χρήση δορυφορικών επικοινωνιών, ανάμειξη των χωρών προέλευσης των μεταναστών, μεγαλύτερη αλληλεγγύη εντός της ΕΕ και μέτρα κατά των δικτύων δουλεμπορίας, την οποία χαρακτήρισε «κατάπτυστη δραστηριότητα».
Σημαντική, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός και την ευρωπαϊκή απόφαση για ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, αλλά και για την εμπλοκή των μικρομεσαίων βιομηχανιών, κάτι, που, όπως σημείωσε, έχει σημασία και για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.
Ως προς τα ζητήματα της οικονομικής ανάκαμψης, ο κ.Σαμαράς επισήμανε πως αναγνωρίσθηκε ότι οι διαφορές Βορρά και Νότου στην ΕΕ παραμένουν έντονες. Υψιστη προτεραιότητα είναι πλέον, κατά τον πρωθυπουργό, η δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω μιας διαδικασίας που θα εγκαινιασθεί επί της ελληνικής προεδρίας και με σημαντική συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η οποία θα διασφαλίσει πρόσθετα κεφάλαια.
Σχετικά με το ζήτημα των διαρθρωτικών αλλαγών, ο πρωθυπουργός έδωσε βάρος στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Για το θέμα της οικονομικής και νομισματικής ένωσης και ειδικότερα της τραπεζικής ένωσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας, ώστε να τονωθεί η ρευστότητα σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Και επισήμανε ότι εφεξής η ΕΕ θα δίνει βάρος και στην κοινωνική διάσταση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.
Ως προς τα ενεργειακά ζητήματα, τόνισε τη σημασία του αγωγού ΤΑΠ που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.
Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε ακόμη την πορεία της Σερβίας προς την ΕΕ, σε ό,τι δε αφόρα τη Συρία αναφέρθηκε στην τραγωδία των προσφύγων και στο πρόβλημα των επιδημιών.
Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι σειρά θεμάτων που ήταν εκτός ευρωπαϊκής ατζέντας σήμερα αποτελούν ευρωπαϊκές προτεραιότητες.