Καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις συνθήκες κράτησης των προσφύγων - iefimerida.gr

Καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις συνθήκες κράτησης των προσφύγων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κίτρινη κάρτα έβγαλε στην Ελλάδα, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο. Συγκεκριμένα μας καταδίκασε για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης αιτούντων άσυλο, αλλά πολιτικών προσφύγων.

Συγκεκριμένα το 2010, ένας Ιρανός δημοσιογράφος αναγκάστηκε να φύγει από τη χώρα της, αφού προηγουμένως είχε συλληφθεί και βασανιστεί από τις αρχές. Εφτασε στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας και αιτήθηκε πολιτικό άσυλο. Αντ' αυτού οι ελληνικές Αρχές τον συνέλαβαν,. με τη σειρά τους, και ξεκίνησαν τη διαδικασία την απέλασή του στην Τουρκία. Μέχρι να συμβεί αυτό, μεταφερόταν από αστυνομικό τμήμα και κέντρο κράτησης. Μια οδύσσεια που κράτησε μέχρι τον Ιούλιο του 2011.

Η αίτηση που έκανε για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου, απορρίφθηκε από τις ελληνικές αρχές, στη συνέχεια προσέφυγε στο δικαστήριο, ωστόσο δεν μπορούσε να παραβρεθεί στην ακρόαση, καθώς βρισκόταν ήδη στην Αγγλία.

Παρά ταύτα δεν σταμάτησε εκεί τον αγώνα του και προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλοντας τις ελληνικές αρχές για τις συνθήκες κράτησής του, τις οποίες χαρακτήρισε απάνθρωπες και εξευτελιστικές. Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώθηκε και στην Ελλάδα η οποία καταδίκασε και διετάχθη να πληρώσει € 8.000 ως αποζημίωση για την ταλαιπωρία που υπέστη ο Ιρανός .

Σε μια παρόμοια περίπτωση , 12 πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα το 2009 , διεκδικώντας πολιτικό άσυλο . Οι ελληνικές αρχές χαρακτήρισαν ως πολιτικό πρόσφυγα μόνο έναν εξ αυτών. Οι υπόλοιποι συνελήφθησαν και κρατήθηκαν σε αστυνομικά τμήματα και σε κέντρα κρατήσεις μέχρι την απέλασή τους στη χώρα προέλευσης τους ή την Τουρκία .

Επίσης, κατέφυγαν στο Δικαστήριο, θεωρώντας πως η κράτησή τους ήταν παράνομη, ενώ υπήρχε πλήρης έλλειψη υγιεινής στα κελιά τους. Το δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία απαγορεύει την απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση. Και γι' αυτή την περίπτωση η Ελλάδα είναι υποχρεωμένηνα καταβάλει σε κάθε ενάγοντα από 5.000 ευρώ έως10.000 ευρώ αποζημίωση και € 2.000 για τα δικαστικά έξοδα .

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ