Μαθήματα για επίδοξους προέδρους της ΕΕ. Ο Ιανουάριος βρίσκεται επί θύραις, όπως άλλωστε και η ελληνική προεδρία. Πολλοί πιστεύουν πως η συγκυρία είναι ευνοϊκή για να περάσει πιο εύκολα η Ελλάδα τις θέσεις της. Είναι, όμως, τόσο απλά τα πράγματα;
Το Bloomberg στέλνει ένα... memo στον Αντώνη Σαμαρά, μέσω των εμπειριών των προηγούμενων προέδρων της Ε.Ε. Το συμπέρασμα του «σημειώματος» είναι απλό: «Μην πιέσεις τις καταστάσεις, για να πετύχεις μια καλύτερη λύση στο χρέος ή για την έξοδο της χώρας σου από την κρίση». Απλό και ευσύνοπτο.
Η Λουσίντα Κρέιτον που ήταν Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κατά την προεδρία της Ιρλανδίας σημειώνει με νόημα: «το καλύτερο που έχει να κάνει η Ελλάδα, είναι να πάρει το ρόλο του τίμιου διαμεσολαβητή στη χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής και όχι να βάλει στην κορυφή της ατζέντας το ελληνικό ζήτημα. Αν έρθετε με τα όπλα προτεταμένα και μιλήσετε για τις εθνικές προτεραιότητες, τότε δεν θα βρείτε εύκολα συνασπισμό υποστήριξης. Οι ισορροπίες στην ΕΕ είναι λεπτές, άρα χρειάζεται διπλωματία και λεπτότητα στους χειρισμούς».
Το αντί – παράδειγμα σε όλα αυτά είναι η προεδρία της Κύπρου, σύμφωνα με τον Bloomberg, καθώς ο πρόεδρος Χριστόφιας χρησιμοποίησε την ΕΕ για να καθυστερήσει την αναμέτρηση με το χρέος και τις τράπεζες, αφήνοντας την καυτή πατάτα στον επόμενο.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Λίνας Λινκεβίτσιους παραδίδει τη σκυτάλη στην Ελλάδα και συμβουλεύει «πάντα υπάρχει ο πειρασμός να θέλεις να περάσεις τα δικά σου θέματα, από τη στιγμή που έχεις την προεδρία. Εμείς δεν το κάναμε, προσπαθήσαμε να είμαστε έντιμοι διαμεσολαβητές.
Τα πρώτα δείγματα γραφής της επικείμενης ελληνικής προεδρίας κάνουν λόγο για «σπαρτιάτικη» προεδρία, σημειώνει ο Bloomberg. Ο προϋπολογισμός θα είναι χαμηλός, γύρω στα 50 εκατ. ευρώ, περίπου όσα ξόδεψε και η Ιρλανδία. Ολες οι συναντήσεις θα γίνουν στην Αθήνα, για να περιοριστεί το κόστος.
Αυτό που πρέπει να κάνει ο Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνησή του είναι να «χρησιμοποιήσει» την προεδρία ως... βιτρίνα. Να αποδείξει ότι η Ελλάδα άλλαξε ρότα, μετά τα πακέτα βοήθειας που έλαβε. Από την άλλη τα οικονομικά προβλήματα υφίσταται, η ανεργία καπλάζει, ενώ υπάρχει πάντα το θέμα του χρέους και αν ποτέ θα καταφέρει η χώρα να το αποπληρώσει. Ο Bloomberg σημειώνει ότι ο κ. Σαμαράς ζήτησε από την Μέρκελ να ελαττώσει τη λιτότητα, αλλιώς ο συνασπισμός με το ΠΑΣΟΚ θα είναι επισφαλής.
Με αυτό το πλαίσιο και με ένα πρωτογενές πλεόνασμα ανά χείρας, ο Σαμαράς αναλαμβάνει την προεδρία, αλλά η Ευρωπαϊκή Ενωση θα κρίνει τα στοιχεία γύρω στον Απρίλιο ή αρχές Μαΐου. Η πίεση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένη και αυξανόμενη, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν πρώτο και ο χρόνος μέχρι τις Ευρωεκλογές μειώνεται δραματικά.
Οπως υποσημειώνει ο Γιάννης Εμμανουηλίδης, διευθυντής σπουδών στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες, «Πολιτικά η κατάσταση κρίνεται ασταθής. Γι' αυτό και ο Σαμαράς, σε κάθε ευκαιρία, επιδεικνύει το γεγονός ότι είναι ο πολιτικός που εμπιστεύονται περισσότερο οι Ευρωπαίοι ηγέτες και έχει πρόσβαση στα κέντρα εξουσίας».