Σε μείζων πρόβλημα έχουν εξελιχθεί οι πυρκαγιές σε σπίτια και διαμερίσματα ιδιαίτερα τον χειμώνα, οι οποίες προκαλούνται από εναλλακτικές μορφές θέρμανσης όπως τζάκια και μαγκάλια, με την Πυροσβεστική ωστόσο να επισημαίνει πως υπάρχουν και άλλες εστίες κινδύνου μέσα στα σπίτια, οι οποίες προκαλούν πυρκαγιές κυρίως από αμέλεια.
Σύμφωνα με αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, οι έρευνες μετά από κάθε πυρκαγιά που ξεσπά αναφέρουν πως μια από τις συνηθέστερες αιτίας είναι η αμέλεια των ενοίκων, οι οποίοι φεύγοντας από την κουζίνα αφήνουν αναμμένες ηλεκτρικές συσκευές, αναφέρει το Βήμα.
Παράλληλα, η Πυροσβεστική παραθέτει και άλλες βασικές αιτίες πρόκλησης πυρκαγιών όπως:
- Τα ξεχασμένα αποτσίγαρα
- Τα αναμμένα κεριά
- Τα καντήλια
- Η διαρροή από γκαζάκια
- Οι αναμμένες θερμάστρες
- Οι απορροφητήρες, καθώς αν δεν έχει αντικατασταθεί έγκαιρα το φίλτρο υπάρχει κίνδυνος λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται να προκληθεί ανάφλεξη επειδή αυτό είναι εμποτισμένο με λίπη.
Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούνται οι αστικές πυρκαγιές σύμφωνα με την Πυροσβεστική:
- Σε 14.831 περιπτώσεις η αιτία παραμένει άγνωστη
- Σε 347 περιστατικά αιτία είναι η αμέλεια
- Σε 461 η αυτανάφλεξη αιθάλης
- Σε 522 το βραχυκύκλωμα
- Σε 1.083 οι «γυμνές» φλόγες
- Σε 56 η έκρηξη (ανάφλεξη αερίων, ατμών, υγρών καυσίμων)
- Σε 250 η καύση απορριμμάτων
- Σε 510 οι πυρακτωμένες επιφάνειες
- Σε 1.431 υπολείμματα καπνίσματος.
Συστάσεις
Τα στελέχη της Πυροσβεστικής αναφέρουν πως οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη χρήση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών στο σπίτι καθώς από μια σπίθα μπορεί να επέλθει η καταστροφή του σπιτιού. Επίσης σε περίπτωση που ξεσπάσει φωτιά να μην αισθάνονται πανικό αλλά να επιχειρήσουν να τη σβήσουν. Αν, παρ' όλα αυτά, αντιληφθούν ότι δεν είναι σε θέση να τη σβήσουν, να κλείσουν την πόρτα του δωματίου όπου έχει εκδηλωθεί η πυρκαγιά ώστε να μην επεκταθεί και σε άλλους χώρους του σπιτιού και να καλέσουν αμέσως την Πυροσβεστική.