Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγών (ΠΣΕ). Το παρθένο ελαιόλαδο έκανε άλμα στην κατάταξη των κορυφαίων εξαγόμενων προϊόντων ενώ η Τουρκία απορρόφησε τον μεγαλύτερο όγκο των ελληνικών εξαγωγών και ακολουθούν η Ιταλία και η Γερμανία.
Με βάση τα στοιχεία αυτά, στην περίοδο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2013, συντηρούνται οι πιέσεις στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας, με αποτέλεσμα η αύξηση των εξαγωγών να περιορίζεται στο 4,9% (στα 20.582 εκατ. ευρώ, από 19.619,9 εκατ. ευρώ του εννεαμήνου του 2012), έναντι ποσοστών αύξησης 5,4% στο α' εξάμηνο του έτους. Μάλιστα, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών διατηρείται το αρνητικό πρόσημο στην πορεία εξέλιξης των εξαγωγών και στο εννεάμηνο του 2013 καταγράφεται υποχώρηση κατά 2,3% (ήτοι κατά 283 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από το εννεάμηνο του 2012).
Ως προς τη σύνθεση των εξαγωγών κατά μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, η συνολική άνοδος προέρχεται από τις αυξήσεις των εξαγωγών των καυσίμων κατά 16,5% και των αγροτικών προϊόντων κατά 6,4%, οι οποίες υπερκάλυψαν τις μειώσεις των εξαγωγών στις υπόλοιπες μεγάλες κατηγορίες (πρώτες ύλες -12,8%, βιομηχανικά προϊόντα -4,2% και Είδη & συναλλαγές μη ταξινομημένα κατά κατηγορίες -8,9%).
Σε ό,τι αφορά την κατάταξη των κορυφαίων προϊόντων, ξεχωρίζει η μεγάλη άνοδος του παρθένου ελαιολάδου στην 3η θέση (από την 14η το 2012), η ενίσχυση των εξαγωγών προϊόντων αλουμινίου (κράματα, φύλλα κ.τ.λ.), η αναρρίχηση των τσιγάρων στην 13η θέση (από την 20ή το 2012) και η είσοδος στην πρώτη 20άδα των λαδιών από πετρέλαιο, αν και πέρυσι στην ίδια περίοδο δεν καταγράφονταν καν μεταξύ των 100 πρώτων εξαγώγιμων προϊόντων της χώρας. Στην κορυφή βρέθηκαν τα ορυκτέλαια πετρελαίου, ενώ στην δεύτερη τα φάρμακα για λιανική πώληση.
Ο χάρτης των εξαγωγών
Σε ό,τι αφορά τις γεωγραφικές περιοχές, αυξημένες εμφανίζονται οι εξαγωγές κατά 4,2% προς τις 27 χώρες της Ε.Ε., γεγονός που οφείλεται στη σημαντική αύξηση κατά 10,3% προς τις χώρες της Ε.Ε. (15) και που υπερκάλυψαν τη μείωση των εξαγωγών κατά -9,1% προς τις χώρες της Νέας Διεύρυνσης. Οι εξαγωγές προς τις χώρες της Ευρωζώνης εμφανίζουν αύξηση κατά 4,3%.
Όσον αφορά στις χώρες που απορρόφησαν τον μεγαλύτερο όγκο των εξαγωγών, στην κορυφή παρέμεινε η Τουρκία και ακολουθούν η Ιταλία, η Γερμανία, η Βουλγαρία και η Κύπρος.