Πολλές πολυεθνικές εταιρείες προτιμούν να δραστηριοποιούνται και να φορολογούνται στο Λουξεμβούργο, αφού εκεί μπορούν να δηλώσουν και εικονικές ζημίες και να γλιτώνουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από φόρους. Μόνο τυχαίο δεν είναι που το Μεγάλο Δουκάτο έχει προσελκύσει περισσότερες από 40.000 εταιρείες συμμετοχών.
Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ που επικαλείται ανάλυση που έκανε το Reuters στο Λουξεμβούργο οι εταιρείες εκμεταλλεύονται μία ειδική ρύθμιση που χρονολογείται από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τι ακριβώς συμβαίνει όμως;
Αυτό που μπορούν να κάνουν οι παραπάνω εταιρείες είναι να χρησιμοποιήσουν εικονικές ζημίες, όπως τη μείωση της αξίας ενός περιουσιακού στοιχείου που εξακολουθεί να κατέχει η εταιρεία, προκειμένου να πληρώσουν λιγότερο φόρο. Σε άλλες χώρες, το εν λόγω περιουσιακό στοιχείο θα έπρεπε να πωληθεί προκειμένου να προκύψει η ζημία και προκειμένου η εταιρεία να μπορέσει να μειώσει τον φόρο της. Η μόνη άλλη χώρα που προσφέρει παρόμοια φοροαπαλλαγή είναι η Ελβετία, σύμφωνα με 20 λογιστές από περισσότερες από δέκα χώρες που ρώτησε το Reuters, αν και η ελβετική ρύθμιση είναι πιο περιοριστική.
Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου ορισμένες χώρες χρησιμοποιούν φορολογικά κίνητρα προκειμένου να προσελκύσουν επενδύσεις, ο κανόνας του Λουξεμβούργου αποτελεί μοναδικό θέλγητρο. Σύμφωνα με λογιστές, αποτελεί έναν από τους λόγους που το Λουξεμβούργο, με πληθυσμό μισού εκατομμυρίου, έχει προσελκύσει περισσότερες από 40.000 εταιρείες συμμετοχών και χιλιάδες υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.