Μόλις μερικούς μήνες μετά το θρίαμβο της «πιο ισχυρής γυναίκας στον πλανήτη» που σημάδεψε τις γενικές εκλογές της 22ης Σεπτεμβρίου, η επινίκιος ατμόσφαιρα στο Βερολίνο θα είναι πιο μετριασμένη τώρα που η Άνγκελα Μέρκελ εξελέγη καγκελάριος για τρίτη συνεχόμενη φορά.
Η αναγγελία της νέας κυβερνητικής ομάδας στις 14 Δεκεμβρίου σηματοδότησε το τέλος μιας δύσκολης διαδικασίας διαπραγματεύσεων, όπου έπεσαν στο τραπέζι και άλλα εναλλακτικά σενάρια, όπως λόγου χάρη ακόμη και το ενδεχόμενο νέων εκλογών. Στο τέλος, μία και μόνη γυναίκα αναδείχθηκε θριαμβεύτρια, μόνο που αυτή δεν ήταν η Μέρκελ, αναφέρει σε εκτενές δημοσίευμά της στον οικονομικό ιστότοπο qz.com η Cathryn Clüver, πρώην δημοσιογράφος στο CNN και νυν επικεφαλής του Future of Diplomacy Project στο Harvard Kennedy School.
Νευρώδης, δυναμική, μαχητική, με βαριά πολιτική κληρονομιά καθότι κόρη του Έρνστ Άλμπερχτ – μέλους των Γερμανών Χριστανοδημοκρατών (CDU), πάλαι ποτέ πρωθυπουργού του κρατιδίου της Κάτω Σαξωνίας και πρώην στελέχους της Κομισιόν – η Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν είναι η νέα και πρώτη στα χρονικά γυναίκα υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, η οποία μάλιστα, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, δεν αποκλείεται να είναι η επόμενη καγκελάριος στη θέση της μέντορά της Άνγκελα Μέρκελ.
Η γυναικολόγος στο επάγγελμα, μητέρα επτά παιδιών και πρώην υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή μία σειρά από μεταρρυθμίσεις στις ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας, καθώς επίσης να διαπραγματευτεί τη μελλοντική στρατιωτική παρουσία της χώρας της στο Αφγανιστάν πλάι στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.
Σίγουρα, με αυτή την κίνησή της να την ορίσει υπουργό Άμυνας η Άνγκελα Μέρκελ έδειξε τις προθέσεις της, τηρώντας ωστόσο σιγήν ιχθύος για το ποιος θα επιθυμούσε να είναι ο διάδοχός της στην ηγεσία του CDU, όταν τελικά αυτή αποχωρήσει, κάτι που οι φήμες θέλουν να μην αργεί να συμβεί.
Όσο για τις προθέσεις της ανερχόμενης φον ντερ Λέιεν απέναντι στις εν κρίσει χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, η ίδια φέρεται να έχει υποστηρίξει - κινούμενη στο ίδιο μήκος κύματος με τους Φινλανδούς και τις απαιτήσεις που προβάλλουν για τη συνέχιση του δανεισμού στην Ελλάδα – ότι στο εξής τα δάνεια θα πρέπει να δίνονται με εγγυήσεις το απόθεμα χρυσού τους και μετοχές στην κρατική βιομηχανία τους!