Με αυτόφωρο και ποινές φυλάκισης απειλεί η κυβέρνηση ακόμη και όσους οφείλουν 5.001 στην Εφορία. Πρόκειται προφανώς για μια απέλπιδα προσπάθεια να εξευρεθούν χρήματα προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, του οποίου η εκτέλεση παρουσιάζει σημαντική υστέρηση.
Βεβαίως, το ζήτημα που προκύπτει είναι εάν η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει τη δυνατότητα να υποδεχθεί ένα τεράστιο όγκο υποθέσεων και μάλιστα με τη διαδικασία του αυτοφώρου ή εάν πρόκειται ουσιαστικά για την άσκηση πίεσης στους φορολογούμενους προκειμένου να εισπραχθούν -όπως με την περαίωση- έστω και μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να κλείσουν τρύπες.
Κι όλα αυτά την ώρα που ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής πριν λίγες ημέρες επισήμανε στην ετήσια έκθεσή του -την οποία παρέδωσε στον πρωθυπουργό- την μεγάλη αδυναμία -λόγω έλλειψης προσωπικού και διαφθοράς- των ΔΟΥ να εισπράξουν στα οφειλόμενα από τους φορολογούμενους.
Παρόλα αυτά, το υπουργείο Οικονομικών με χθεσινή του (Δευτέρα) εγκύκλιο ζητά από τις Εφορίες να ειδοποιήσουν άμεσα (με ειδοποιητήρια, τηλεφωνικά ή με άλλον πρόσφορο τρόπo) τους οφειλέτες του Δημοσίου προκειμένου να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.
Πρόκειται για συνολικά 900.000 άτομα τα οποία οφείλουν περισσότερα από 41 δισεκατομμύρια ευρώ.
Από 1ης Αυγούστου ξεκινά η εφαρμογή των διατάξεων του νέου νόμου που προβλέπει αυτόφωρο και ποινές φυλάκισης για ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 5.000 ευρώ. Για αυτό και το υπουργείο Οικονομικών καλεί τα δικαστικά τμήμα των ΔΟΥ να προχωρήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες στην ειδοποίηση όσων έχουν βεβαιωμένες οφειλές προς το δημόσιο έως 30 Σεπτεμβρίου 2010 γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα υποστούν τις αυστηρές ποινές της νομοθεσίας.
Σημειώνεται ότι η νέα ρύθμιση που μπορούν να αξιοποιήσουν οι οφειλέτες προβλέπει την εξόφληση του χρέους τους προς το δημόσιο μέχρι και σε 36 δόσεις.
Με βάση τη νομοθεσία από 1 Αυγούστου 2011 το αδίκημα της μη εξυπηρέτησης οφειλών προς το δημόσιο άνω των 5.000 ευρώ είναι διαρκές με αποτέλεσμα αν επιβάλλεται η διαδικασία του αυτόφωρου και ποινές φυλάκισης για τις ακόλουθες περιπτώσεις:
- Για οφειλές συνολικού ύψους άνω των 5.000 ευρώ και μέχρι δέκα χιλιάδων 10.000 ευρώ, ανεξαρτήτως του χρόνου που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι την 31.3.2011.
- Για οφειλές συνολικού ύψους άνω των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, για τις οποίες κατά την ως άνω ημερομηνία δεν είχαν συμπληρωθεί τέσσερις μήνες αφότου κατέστησαν ληξιπρόθεσμες.
Για την αποτελεσματικότερη είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών το υπουργείο Οικονομικών όπως έχει ήδη ανακοινωθεί θα αναθέσει σε ιδιωτικές ελεγκτικές και νομικές εταιρίες τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών. Οι έλεγχοι αυτοί θα ξεκινήσουν αρχικά από τους 10.000 μεγαλοοφειλέτες.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Γιάννη Καπελέρη το «προσκλητήριο» προς τους οφειλέτες θα γίνεται κυρίως τηλεφωνικά, ενώ εναλλακτικά μπορεί να συσταθούν και ειδικά συνεργεία που θα... χτυπήσουν την πόρτα των φορολογουμένων με ηλεκτρονικά ή παραδοσιακά - μέσω ταχυδρομείου - ραβασάκια.
Αρχικά το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να δείξει το «φιλικό» του πρόσωπο. Στο τηλεφώνημα ή όποιο άλλο πρόσφορο μέσο επιλεγεί, θα γίνεται ενημέρωση για τις δυνατότητες υπαγωγής στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, με διαγραφή έως και του 90% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και δόσεις που φτάνουν έως και τις 36.
Με την αναβίωση της ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα, όσοι χρωστούν στην Εφορία μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση χωρίς να χρειάζεται να καταβάλουν σωρευτικά τις δόσεις που έχουν χάσει από τον περασμένο Οκτώβριο. Ωστόσο κάθε μήνας που περνά, ο αριθμός των δόσεων μειώνεται και η μείωση των προσαυξήσεων περιορίζεται. Ετσι, αν κάποιος αποφασίσει να υπαχθεί στη ρύθμιση τον Ιούλιο, οι δόσεις μπορεί να φτάσουν τις 36 και οι προσαυξήσεις έως και 90%. Αν η υπαγωγή στη ρύθμιση γίνει τον Αύγουστο, ο μέγιστος αριθμός των δόσεων μειώνεται σε 35.