Έξω πάμε καλά από ότι φαίνεται. Δύο Ελληνικές ομάδες βραβεύτηκαν πρόσφατα σε δυο διαφορετικά φεστιβάλ, αποδεικνύοντας ότι ο ελληνικός χορός γοητεύει, αρκεί να μπορεί να ταξιδεύει στο εξωτερικό.
Η πρώτη ομάδα που πήρε βραβείο ήταν το Πρόσχημα στην Αλγερία. Η παράσταση [πράξη] 21 –mneme της ομάδας ταξίδεψε στην Αλγερία, στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού, ύστερα από πρόσκληση της Ελληνικής Πρεσβείας στο Αλγέρι. Παρουσιάστηκε στις 20 Νοεμβρίου στο 5o Festival Culturel International de la Danse Contemporaine – Passerelles, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 15 και 22 Νοεμβρίου στο ΤΝΑ, Théâtre National Algérien.
Η [πράξη] 21 –mneme κέρδισε το 2ο Βραβείο, ενώ προσκλήθηκε να συμμετάσχει με νέα παραγωγή στο επόμενο φεστιβάλ. Το πρώτο βραβείο δόθηκε στην Κίνα και το τρίτο στην Μεγάλη Βρετανία και την Αλγερία από κοινού. Στην διοργάνωση συμμετείχαν ομάδες από την Συρία, τον Λίβανο, την Τσεχία, την Ιταλία, την Γαλλία, Αυστρία, Αργεντινή, Ακτή του Ελεφαντοστού, Αίγυπτο, Αμερική, Αλγερία.
Διερευνώντας την έννοια της μνήμης, η Μαρία Κολιοπούλου, όπως γράφει το euronews, προτείνει ένα παλινδρομικό ταξίδι στη σωματική μνήμη. Βυθίζοντάς μας σε έναν κόσμο φανταστικής πραγματικότητας, τρεις γυναίκες αποκαλύπτουν διαφορετικές πτυχές της μνήμης καθώς αφήνουν το σώμα τους να διηγηθεί τις δικές του ιστορίες μέσα από τις δράσεις και τις ποιότητές του. Στόχος της παράστασης είναι να παραπέμψει τον θεατή, μέσα από ήχους, εικόνες και σύμβολα στις δικές του μνήμες.
Η δεύτερη ομάδα ήταν η Inside Noise. Στις 6 Δεκεμβρίου, το videodance «Sans Attente» παρουσιάστηκε στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, στο πλαίσιο του In Shadow– International Festival of Video, Performance and Technologies όπου κατέκτησε το Melhor Interpretação, βραβείο καλύτερης ερμηνείας.
Το «Sans Attente» έκανε πρεμιέρα το 2012 στην Αθήνα στο Athens video dance project. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε στο Video Art Festival Miden 2013 της Καλαμάτας, καθώς και στο Loikka dance film festival 2013 στο Ελσίνκι της Φινλανδίας. Το έργο πραγματεύεται την συναισθηματική ολοκλήρωση μέσω της σωματικής επαφής, καθώς σε αυτό συναντάμε τον Άνδρα και τη Γυναίκα, σαν πρότυπα, να βιώνουν τις αναπόφευκτες διακυμάνσεις και αλλαγές που χαρακτηρίζουν την ανθρώπινη σχέση.