Χωρίς να δώσουν τα χέρια για τη αμυντική βιομηχανία, αναχωρούν από την Αθήνα οι επικεφαλής της Τρόικα, αν και η αίσθηση της ελληνικής πλευράς, μετά και από τη νέα συνάντηση, είναι ότι η Έκθεση για τα προαπαιτούμενα, που συντάσσουν οι κ.κ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ, θα είναι θετική. Όπως σημείωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, η απόφαση θα ληφθεί από το EUROGROUP που συνεδριάζει το απόγευμα της Τρίτης και καλώς εχόντων των πραγμάτων η δόση του 1 δισ ευρώ θα έχει εκταμιευθεί έως το τέλος του μήνα (τη Πέμπτη θα ληφθεί η τυπική απόφαση από τον ESM).
Ωστόσο, οι εκκρεμότητες που αφήνουν οι δύο πλευρές είναι πολλές, με πιο "καυτή" αυτή των πλειστηριασμών. Αν και δεν έγινε νέα συνάντηση του Κ. Χατζηδάκη με τη Τρόικα μετά από τη σύσκεψη για τα ΕΑΣ, οι πληροφορίες από το στρατόπεδο του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρουν ότι σημειώθηκε κάποια πρόοδος στις σημερινές επαφές, αφού οι εκπρόσωποι των δανειστών έριξαν λίγο ακόμα νερό στο κρασί τους. Όμως, ακόμα κι έτσι η απόσταση έως την επίτευξη συμφωνίας είναι μεγάλη, με συνέπεια να φαντάζει πιο κοντινό το ενδεχόμενο μονομερούς νομοθέτησης. Σε κάθε περίπτωση, θα εξαντληθούν όλα τα χρονικά περιθώρια και στα 24ωρα που απομένουν έως το κλείσιμο της Βουλής θα συνεχιστεί η ανταλλαγή e- mail με τους επικεφαλής της Τρόικας, με στόχο ακόμα κι αν χρειαστεί να νομοθετήσει μονομερώς η κυβέρνηση, να υπάρχει η "ανοχή" των δανειστών. Ως ύστατη λύση, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που έχει το πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζεται ανοικτή Βουλή, ωστόσο δεν είναι η προτιμητέα λύση από την ελληνική πλευρά.
Ανάλογη είναι η προσέγγιση και στο θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση, με δεδομένο ότι υπάρχουν αποκλίσεις στην αποτίμηση του μέτρου. Κατόπιν τούτου, θα πρέπει να αναμένεται νομοθετική πρωτοβουλία από το υπουργείο Οικονομικών για τη μονιμοποίηση του χαμηλού συντελεστή, αλλά με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να παρουσιαστούν ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα, μαζί με αυτά για το "κενό" από το νέο Φόρο Ακινήτων.
Φεύγοντας από το υπουργείο Οικονομικών, ο Πολ Τόμσεν δήλωσε χαρακτηριστικά: "έχουμε σημειώσει κάποια πρόοδο. Θα επιστρέψουμε τον Ιανουάριο", ενώ αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών περιέγραφε την ατζέντα της... 5ης φάσης της αξιολόγησης, η οποία θα περιλαμβάνει τους Φόρους Υπέρ Τρίτων, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες, το "κενό" του 2014, το Μεσοπρόθεσμο 2014- 2017.
Η βελτιωμένη πρόταση για τα ΕΑΣ
Προβλέπει την διατήρηση τριών -αντί δύο- στρατιωτικών εργοστασίων. Παραμένουν 500 εργαζόμενοι (αντί 341) από τους 800 περίπου που απασχολούνται σήμερα στην εταιρεία. Για τους 300 που φεύγουν προβλέπεται η διάθεση 6 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση προγράμματος εθελούσιας εξόδου ή απόλυσης εάν δεν δεχθούν τους όρους της εθελούσιας. Ενισχύεται με 35 εκατ. ευρώ η εταιρεία για να καλύψει υποχρεώσεις και να συνεχίσει να λειτουργεί.Η ελληνική πλευρά δεσμεύεται ότι εντός του 2014 θα έχει εξασφαλίσει καθαρές εξαγωγές (όχι από αντισταθμιστικά ωφελήματα) εξαγωγές 13,5 εκατ. ευρώ, 20 εκατ. ευρώ για το 2015 και άλλες τόσες για το 2016.Κάθε τρίμηνο θα γίνεται από την τρόικα έλεγχος εάν το επιχειρησιακό πρόγραμμα υλοποιείται και αποδίδει όσα προβλέπεται. Στο τέλος του 2014 θα διαπιστωθεί εάν τα ΕΑΣ έχουν καταστεί κερδοφόρα και βιώσιμα. Εάν όχι, τότε θα συρρικνωθεί περαιτέρω, στα δύο εργοστάσια και 341 άτομα εάν κριθεί ότι αυτό είναι αρκετό ή ακόμη περισσότερο σε ένα ένα εργοστάσιο εάν θεωρηθεί αναγκαίο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η πρόταση που συζητείται για τα ΕΑΣ είναι βελτιωμένη και έχει ως εξής:
Φωτογραφία: Eurokinissi