Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής έχουν αρχίσει να γίνονται ήδη αισθητές στον πλανήτη Γη, αφού όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, το σταδιακό λιώσιμο των πάγων στους πόλους, οδηγεί στην μετακίνησή τους και κατά συνέπεια στη μετατόπιση του άξονα περιστροφής του πλανήτη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κινεζικής καταγωγής Τζιανλί Τσεν του πανεπιστημίου του Τέξας, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο διεθνές συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Γεωφυσικής στο Σαν Φρανσίσκο, αναφέρουν ότι το λιώσιμο των πάγων επηρεάζει την κατανομή της μάζας στην επιφάνεια της Γης, μεταβάλλοντας έτσι ανεπαίσθητα τον άξονα περιστροφής του πλανήτη, γεγονός που έχει επίσης επιβεβαιωθεί από επιτόπιες μετρήσεις και στους δύο πόλους.
Οπως επισημαίνουν οι επιστήμονες «η αργή μετακίνηση του άξονα περιστροφής της Γης προκύπτει κυρίως από ένα συνδυασμό δύο διαφορετικών παραγόντων: του γεγονότος ότι η Γη δεν είναι απολύτως άκαμπτη και του γεγονότος ότι ο πλανήτης μας περιφέρεται σε ετήσια βάση γύρω από τον Ήλιο. Ομως πέρα από αυτές τις δύο αιτίες, ένα μέρος της μετακίνησης του άξονα έμενει ανεξήγητο.»
Αναλύοντας στοιχεία παρατηρήσεων από τον περιβαλλοντικό δορυφόρο GRACE της NASA, που παρακολουθεί τις διαχρονικές διακυμάνσεις στο γήινο βαρυτικό πεδίο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τελικά για την αλλαγή αυτή του άξονα περιστροφής προς τα ανατολικά ευθύνεται κυρίως το πιο πρόσφατο μαζικό λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας, της Ανταρκτικής και των άλλων παγετώνων του πλανήτη μας, που οδήγησε στη σταδιακή άνοδο της στάθμης των υδάτων των θαλασσών.
Σύμφωνα με τη Τζιανλί Τσεν: «Το λιώσιμο των πάγων και η άνοδος της στάθμης των θαλασσών μπορούν να εξηγήσουν το 90% της μετακίνησης προς τα ανατολικά. Η κινητήρια δύναμη γι' αυτή την ξαφνική αλλαγή είναι η κλιματική αλλαγή».