Με στόχο να υπάρξει οριστική συμφωνία για δύο ακανθώδη θέματα μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικα θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις το απόγευμα του Σαββάτου στο υπουργείο Οικονομικών οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν και την Κυριακή.
Ο Γιάννης Στουρνάρας θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους ΕΕ,ΕΚΤ και ΔΝΤ με κεντρικά ζητήματα την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών και την άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών, ενώ νωρίτερα η Τρόικα θα έχει σύσκεψη με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.
Στο επίκεντρο παραμένουν τα προπαπαιτούμενα για την επόμενη δόση των 4,9 δισ. εύρω τα οποία είναι αναδιάρθρωση ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ, διαθεσιμότητα στο Δημόσιο, εξόφληση οφειλών Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ, κώδικας δικηγόρων, ενώ σε πρώτο πλάνο παραμένει το ζήτημα των πλειστηριασμών.
Από αυτά τα «καυτά» θέματα προτεραιότητα φαίνεται να έχει δοθεί στις αμυντικές βιομηχανίες με την Τρόικα να εξακολουθεί να αρνείται την ύπαρξη προγράμματος εθελουσίας εξόδου για τις αποχωρήσεις εργαζομένων.
Οπως αναφέρει το «Εθνος» , η Ευρωζώνη επείγεται για συμφωνία για να εκταμιευθεί η δόση και να μην υπάρξει κάποιο πισωγύρισμα στο πρόγραμμα.
Εξάλλου, θέμα ωρών είναι όπως όλα δείχνουν και η συμφωνία για τους πλειστηριασμούς. Οι συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων του υπουργείου Ανάπτυξης και της Τρόικα μέσα στο σαββατοκύριακο ενδεχομένως να είναι και οι τελευταίες καθώς υπάρχει κοινή θέληση να βρεθεί η χρυσή τομή.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Εθνους», μέσα στο
Σύμφωνα με το «Εθνος», επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η τελική λύση να δοθεί με την κατάθεση τροπολογίας στο νομοσχέδιο για τη φορολογία των ακινήτων. Αρα αυτό σημαίνει ότι το αργότερο μέχρι αύριο, Κυριακή, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές. Αν τα τεχνικά κλιμάκια σημειώσουν πρόοδο, είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί και συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, και τους Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ. Οι επικεφαλής, δηλαδή, θα προχωρήσουν στην επισφράγιση της συμφωνίας.
Ετσι, από ελληνικής πλευράς, η κύρια πρόταση είναι να μη βγαίνουν στο σφυρί... τα σπίτια (κύρια κατοικία) με αντικειμενική αξία μέχρι τις 200.000 ευρώ. Στον αντίποδα η τρόικα επιμένει στο πολύ χαμηλό όριο των 120.000 ευρώ, αν και κάποιες πληροφορίες θέλουν τους δανειστές να ανέβηκαν... κάποιες χιλιάδες ευρώ. Εχουν αναρριχηθεί... στις 150.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το ισχύον όριο είναι 300.000 ευρώ για άγαμους και 450.000 ευρώ για τετραμελείς οικογένειες.
Οι διαπραγματεύσεις είναι έντονες και επίπονες και στο εισοδηματικό κριτήριο. Ετσι, η τρόικα έχει εμφανιστεί με το εξωφρενικά χαμηλό οικογενειακό εισόδημα των 13.000 ευρώ, που είναι το όριο της φτώχειας. Η ελληνική πλευρά που αρνείτο να συζητήσει εισοδηματικό κριτήριο έχει ανεβάσει, λένε οι πληροφορίες, τον πήχη του στο οικογενειακό εισόδημα που θεωρεί ως μεσαίο, τις 25.000 με 30.000 ευρώ. Από κει, κατά τις πηγές δεν κατεβαίνει.