Η μερική προσέγγιση κυβέρνησης και Τρόικα σε δύο από τα ανοικτά θέματα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτευχθεί συμφωνία εντός των ημερών μεταξύ των δύο πλευρών. Αλλα πέντε όμως θα μείνουν ανοικτά για τον επόμενο γύρο, στις αρχές Ιανουαρίου.
Στα θέματα που αναμένεται να υπάρξει συμφωνία έως την ερχόμενη Τρίτη είναι:
- Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος γα την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ. Η τρόικα δέχεται την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, για δύο εργοστάσια και 341 άτομα προσωπικό και 12μηνη περίοδος χάριτος για να αποδειχθεί εάν είναι βιώσιμα ή όχι. Ζητεί όμως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι να απολυθούν και να μην ενταχθούν σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου
- Οι πλειστηριασμοί. Η τρόικα εμφανίζεται πιο ελαστική σε σχέση με τις αρχικές θέσεις της. Σύμφωνα με πληροφορίες δέχθηκε να αυξηθεί η αντικειμενική αξία της προστατευόμενης πρώτης κατοικίας στις 150.000 ευρώ, από 100.000 ευρώ που έλεγε στην αρχή. Η κυβέρνηση από την πλευρά της θέλει να φτάσει το όριο στις 180.000 ευρώ τουλάχιστον.
Εκκρεμή είναι σίγουρο πως θα μείνουν:
- Δημοσιονομικό κενό: Τις δύο πλευρές χωρίζουν 600 εκατ. ευρώ. Η τρόικα θεωρεί ότι o μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στην εστίαση προκαλεί υστέρηση 280 εκατ. ευρώ ετησίως στα έσοδα, έναντι 100 εκατ. ευρώ που υπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών. Επίσης, η τρόικα εκτιμά ότι ο ενιαίος φόρος θα αποδώσει 2,3 δισ. ευρώ αντί των 2,65 δισ. που έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό του 2014
- Απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα: Η τρόικα θέλει να μην απαιτείται υπογραφή του υπουργού Εργασίας για τις ομαδικές απολύσεις. Το υπουργείο Εργασίας συμφωνεί, αλλά διαφωνεί το ΠΑΣΟΚ και δύσκολα μια τέτοια ρύθμιση θα περάσει από τη Βουλή. Εξετάζονται εναλλακτικές, όπως να περάσει η ρύθμιση με πράξη υπουργικού συμβουλίου.
- Μείωση εργοδοτικών εισφορών: Η κυβέρνηση αν και δεν διαφωνεί επί της αρχή με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% έως το 2016, αλλά θέλει να αρχίσει η μείωση είτε από το 2015, είτε στη χειρότερη περίπτωση στο τέλος του 2014, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες για τα ταμεία. Η τρόικα το συζητάει, αλλά θέλει ρητή και σαφή δέσμευση από τώρα.
- Φόροι υπέρ τρίτων: Η τρόικα θέλει την κατάργηση ή ένταξη στον προϋπολογισμό και των 200 φόρων υπέρ τρίτων. Οπως οι μισοί σχεδόν από αυτούς (93), που φέρνουν και τα μεγαλύτερα έσοδα, χρηματοδοτούν ασφαλιστικά ταμεία. Η κατάργηση ή η ένταξή τους στον προϋπολογισμό θα προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις. Γι' αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει να καταργήσει ένα σημαντικό αριθμό από αυτούς, αλλά όχι εκείνους που έχουν μεγάλα έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία
- Ιδιωτικοποιήσεις: Στη συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα, το πρωί της Παρασκευής, οι επικεφαλής της τρόικας εξέφρασαν ισχυρές επιφυλάξεις για την δυνατότητα να υπάρξουν έσοδα 3,5 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις το 2014, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων και των προβλημάτων που υπάρχουν σε πολλά σχέδια (ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ.α). Αυτή τη στιγμή κανένα ουσιαστικά σχέδιο αποκρατικοποίησης δεν κινείται εντός των χρονοδιαγραμμάτων για διάφορους λόγους.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο