Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάζει νέα έκθεση της Unicef που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα αποκαλύπτοντας το μέγεθος της παιδικής εκμετάλλευσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον οργανισμό, ένα στα τρία παιδιά κάτω των 5 ετών δεν έχει δηλωθεί στις αρχές.
Οπως αναφέρει σχετικό άρθρο του fortunegreece.com, από την έκθεση της Unicef προκύπτει ότι τα «αδήλωτα» παιδιά δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, την φροντίδα υγείας και την κοινωνική ασφάλιση.
Η Γκίτα Ράο Γκούπτα, αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια του Ταμείου για τα Παιδιά του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών διευκρινίζει: «Σημαίνει πως το παιδί επισήμως δεν υφίσταται. Το πιστοποιητικό γέννησης σημαίνει ότι μία κυβέρνηση αναγνωρίζει νομίμως ένα παιδί. Χωρίς αυτό, όχι μόνο το παιδί θα αποκλείεται από τις κοινωνικές παροχές, αλλά θα είναι και πιο ευάλωτο στην εκμετάλλευση.»
Συμφωνα με την έκθεση της Unicef, το 40% των βρεφών που γεννήθηκαν το 2012 δεν καταγράφηκαν από τις αρχές της χώρας, με αποτέλεσμα ο σημερινός αριθμός των παιδιών κάτω των πέντε ετών που δεν «υπάρχουν στα χαρτιά» να ανέρχεται σε περίπου 230 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με την Γκούπτα, τα παιδιά δεν δηλώνονται είτε επειδή δεν απαιτείται κάτι τέτοιο από τις χώρες τους, είτε επειδή οι μητέρες τους δεν γνωρίζουν πως πρέπει να τα δηλώνουν, ωστόσο υπάρχει και η περίπτωση ορισμένων οικογενειών οι οποίες δεν διαθέτουν το χρηματικό ποσό που απαιτείται για τη διαδικασία.
«Η μη καταγραφή των παιδιών έχει ως αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις να μην επενδύουν επαρκείς πόρους για την εκπαίδευσή τους και καθιστά τα ίδια ευάλωτα σε πρακτικές όπως ο υποχρεωτικός γάμος από την παιδική ηλικία, η καταναγκαστική εργασία και η στρατολόγησή του παιδιού ως στρατιώτη», αναφέρει η Γκούπτα.
Σοκαριστικά είναι και τα στοιχεία ανά χώρα, αφού στη Νότια Ασία, το 61% των βρεφών (103.000.000 παιδιά) είναι αδήλωτα ενώ στην υποσαχάριο Αφρική δεν δηλώνεται το 56% των γεννήσεων (85.000.000 παιδιά)
Επίσης στις χώρες με τα περισσότερα αδήλωτα παιδιά εντάσσονται και η Σομαλία, η Λιβερία και η Αιθιοπία, όπου λιγότερο από το 10% των παιδιών που γεννιούνται δηλώνονται στις αρχές. Τέλος στην Ινδία, λόγω του μεγάλου πληθυσμού της χώρας, ζει το 30% του παγκόσμιου μη δηλωμένου παιδικού πληθυσμού.
Για να βοηθήσει τις κυβερνήσεις να καταγράφει περισσότερα παιδιά, η UNICEF συνεργάζεται με τις αρχές ώστε η διαδικασία να είναι ευκολότερη και περισσότερο προσβάσιμη, περιλαμβανομένης της εφαρμογής μίας υπηρεσίας δήλωσης νεογέννητων με γραπτό μήνυμα από το κινητό στο Κόσοβο και στην Ουγκάντα.