Μπορεί το 8ωρο της δουλειάς να ισοδυναμεί με το ένα τρίτο του ημερήσιου χρόνου ενός ανθρώπου, ωστόσο οι περισσότεροι άνθρωποι πλέον, περνούν πιο πολύ χρόνο στη δουλειά παρά στο σπίτι τους. Αυτός είναι και ο λόγος που αν δεν περνάς καλά στη δουλειά σου δεν πρόκειται να επιβιώσεις για πολύ.
Όσο δύσκολο και αν ακούγεται, δεν είναι ανέφικτο. Σύμφωνα με το mama365, οι παρακάτω 10 τρόποι μπορούν να βοηθήσουν αισθητά στο να εξαλείψετε την αρνητική διάθεση και να ανακτήσετε το χαμόγελό σας εν ώρα εργασίας.
Σταματήστε τις συγκρίσεις
Όσο επιτυχημένη και να νιώθετε στη δουλειά σας πάντα θα υπάρχει κάποιος πιο επιτυχημένος από εσάς. Όσο μεγάλη και φοβερή είναι η επιχείρησή σας πάντα θα υπάρχει μια μεγαλύτερη. Για να είστε ευτυχισμένη καλό είναι να συγκρίνεστε με τον εαυτό σας. Μπορεί ποτέ να μην γίνετε η καλύτερη, ωστόσο μπορείτε να γίνετε αρκετά καλή σε σχέση με τις δυνατότητές σας.
Έχετε θετική στάση
Δείτε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Η θετική σκέψη μπορεί να βελτιώσει ακόμα και την υγεία σας. Η αισιοδοξία είναι ικανή να «χαλιναγωγήσει» το άγχος σας στη δουλειά και να «ανοίξει» την πόρτα σε μια καινούρια ζωή. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα κλείνετε τα μάτια μπροστά στις δυσκολίες, αλλά ότι θα τις αντιμετωπίζετε με πιο ευχάριστη προοπτική.
Έντονη κοινωνική ζωή
Είναι καλό να είστε προσηλωμένοι στην εργασία, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να έχετε χτίσει γύρω σας έναν κύκλο από φίλους (και ιδανικά με έναν καλό σύντροφο) προκειμένου να ισορροπείτε ανάμεσα στα δύο. Εκείνοι που ασχολούνται μόνο με τη δουλειά τους είναι πιο δυστυχισμένοι μιας και δεν έχουν τρόπο για να εκτονωθούν. Έχετε, λοιπόν, στο μυαλό ότι η κοινωνική ζωή είναι εξαιρετικά σημαντική και σε καμιά περίπτωση μη νιώθετε ενοχικά για το πόσο καλά περνάτε εκτός δουλειάς.
Γελάστε με την αρνητικότητα των άλλων
Κάποιοι άνθρωποι είναι από τη φύση τους αρνητικοί. Αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να επηρεάζουν εσάς. Δείξτε συμπόνια στην αρνητικότητα των άλλων, γιατί και αυτή πηγάζει (στις περισσότερες περιπτώσεις) από έλλειψη προσωπικής ασφάλειας και συναισθηματικών κενών. Απομονώστε τέτοιες συμπεριφορές και αποφασίστε πως αυτό δεν έχει να κάνει καθόλου με εσάς. Ίσα-ισα προσπαθήστε να αλλάξτε το κλίμα με το δικό σας χαμόγελο.
Μην εγκαταλείπετε το σώμα σας
Η φυσική άσκηση δεν κάνει μόνο καλό στο σώμα. Είναι εξαιρετική μέθοδος για να έχετε ισορροπία και στο μυαλό. Τα κέρδη της άσκησης είναι γνωστά και πολλαπλά και σε κάθε περίπτωση βοηθούν για να τα έχετε εσείς καλά με τον εαυτό σας, να αισθάνεστε ότι έχετε αυξημένη αυτοπεποίθηση και να μην επηρεάζεστε ψυχολογικά από προστριβές στο εργασιακό περιβάλλον. Γι' αυτό βάλτε την στην καθημερινότητά σας!
Κάνετε σωστό time management
Η σωστή διαχείριση του χρόνου είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για να διατηρείτε την ηρεμία σας στη δουλειά και να μην πελαγώνετε! Αν δεν «το έχετε» με την οργάνωση, μπορείτε να παρακολουθήσετε κάποια σεμινάρια. Αλλιώς πάρτε μια ατζέντα και τακτοποιήστε τις καθημερινές σας αρμοδιότητες. Αν έχετε τον έλεγχο του χρόνου, μπορείτε να κάνετε ευχάριστα ακόμα και τις πιο δυσάρεστες ασχολίες της ημέρας.
Αναγνωρίστε την αξία σας
Όλοι παίζουν σημαντικό ρόλο σε μια ομάδα και για τον λόγο αυτό μην μπείτε στη διαδικασία να θεωρείτε πως η δική σας δουλειά (ακόμα κι αν δεν έχει πολλές αρμοδιότητες) δεν αξίζει ή είναι με κάποιο τρόπο "κατώτερη" των άλλων. Ό,τι δουλειά κι αν κάνετε, το σημαντικό είναι να την διεκπεραιώνετε σωστά, με σύνεση και αξιοπρέπεια. Από εκεί και έπειτα, αφήστε τα υπόλοιπα να κυλήσουν από μόνα τους.
Μάθετε να λέτε «όχι»
Μια λέξη που πολλές φορές μπορεί να σας καταπιέζει αλλά είναι αναγκαία. Το να πείτε «όχι» σε κάτι που σας έχει αναθέσει ένας συνάδελφος ή ακόμα και το αφεντικό δεν είναι απαραίτητα κακό, ούτε θα κρίνει την δική σας επαγγελματική ακεραιότητα. Τουναντίον, θα δείξει ότι γνωρίζετε πότε πρέπει να βάζετε όρια προκειμένου να διαφυλάξετε την υπόστασή σας στο γραφείο.
Διατηρήστε φιλικές σχέσεις με τους συναδέλφους
Μπορεί να μη γίνετε ποτέ κολλητοί φίλοι, ωστόσο είναι σημαντικό να μπορείτε να ανταλλάσσετε πέντε κουβέντες μαζί τους και να έχετε κάποια ευχάριστα διαλείμματα. Διαφορετικά, ο χώρος εργασίας γίνεται αυτόματα εξαιρετικά δυσάρεστος. Δείξτε το καλό σας πρόσωπο, κάνετε μια φιλική προσέγγιση και θα δείτε πως και οι άλλοι θα ανταποκριθούν.
Διεκδικήστε αυτά που θέλετε
Αν θεωρείτε πως σας αξίζει μια προαγωγή ή αν αισθάνεστε πως είστε με κάποιο τρόπο «ριγμένοι» στη δουλειά, κανονίστε ένα ραντεβού με τον εργοδότη σας. Συζητήστε μαζί του και εξηγήστε του αυτά που σκέφτεστε. Δείτε τι σας λείπει και βρείτε τρόπους για να τα προσθέσετε στο βιογραφικό σας. Έχετε πάντα στο μυαλό την επιτυχία και πώς θα την κατακτήσετε και μην παρασύρεστε από τη μονοτονία και τη συνήθεια της καθημερινότητας.