Η Κομισιόν διαψεύδει ότι υπάρχει «παράθυρο» για κούρεμα καταθέσεων που είναι μικρότερες των 100.000 ευρώ - iefimerida.gr

Η Κομισιόν διαψεύδει ότι υπάρχει «παράθυρο» για κούρεμα καταθέσεων που είναι μικρότερες των 100.000 ευρώ

Η Κομισιόν διαψεύδει ότι υπάρχει «παράθυρο» για κούρεμα καταθέσεων που είναι μικ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Αντουάν Κολομπανί, εκπρόσωπος τύπου του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Χοακίν Αλμούνια εξέδωσε ανακοίνωση χθες το βράδυ με αφορμή ερμηνεία απάντησης του Ισπανου αξιωματούχου στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκο Χουντή. «Οπως ξεκάθαρα φαίνεται από την απάντηση του κ. Αλμούνια στην ερώτηση του ευρωβουλευτή, οι υφιστάμενοι Ευρωπαϊκοί κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις τραπεζών δεν προϋποθέτουν οποιαδήποτε συμμετοχή των καταθετών στον επιμερισμό των βαρών τραπεζικών αναδιαρθρώσεων. Οι καταθέσεις, τόσο οι ασφαλισμένες, όσο και οι ανασφάλιστες εξαιρούνται σήμερα από τον επιμερισμό των βαρών που πρέπει να έχει γίνει, προτού οι τράπεζες ζητήσουν κρατική ενίσχυση. Οι σημερινοί κανόνες κρατικών ενισχύσεων αναφέρονται αποκλειστικά στον επιμερισμό βαρών στους μετόχους και τους ομολογιούχους περιορισμένης εξασφάλισης.Αναφορικά δε με τις ασφαλισμένες καταθέσεις, οφείλω να αναφέρω τα εξής: ότι η «κοινοτική οδηγία για την εξυγίανση και αναδιάρθρωση των τραπεζών» (BRRD) ρητά αναφέρει ότι οι ασφαλισμένες καταθέσεις, δηλαδή οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, που καλύπτονται από τα ταμεία εγγυοδοσίας των καταθέσεων (DGS), εξαιρούνται από τις διασώσεις με ίδια μέσα (bail-in, άρθρο 38). Οπότε, οι καταθέτες με τέτοια ποσά ποτέ δεν θα χρειαστεί να υποστούν απώλειες. Αντιθέτως, οι απώλειες θα καλυφθούν από τα Ταμεία Εγγυοδοσίας – έως του ποσού της κάλυψης (Άρθρο 99). Μάλιστα, έως ότου τεθεί σε ισχύ is η οδηγία BRR είναι αδύνατον να πληγούν οι ασφαλισμένες καταθέσεις αφού κάτι τέτοιο θα αποτελούσε παραβίαση της υφιστάμενης οδηγίας DGS, με την οποία προστατεύονται όλες οι καταθέσεις έως 100.000 σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε» (Αρθρο 7 της Οδηγίας DGS)».

Πάντως από το 2016, το καθεστώς εκκαθάρισης των προβληματικών τραπεζών αλλάζει. Οπως συμφωνήθηκε στο Ecofin, τα ξημερώματα της Τετάρτης 11 Δεκεμβρίου:

α) την απόφαση για την εκκαθάριση τραπεζών θα λαμβάνει όχι το κάθε κράτος μέλος αλλά το «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξυγίανσης», το οποίο θα απαρτίζεται από εκπροσώπους όλων των κρατών-μελών και των κοινοτικών οργάνων. Την τελική απόφαση θα επικυρώνει η Κομισιόν, ενώ σε περίπτωση διαφωνίας της Επιτροπής και του Συμβουλίου Εξυγίανσης, η πλειοψηφία των κρατών-μελών που συμμετέχουν στην τραπεζική ενοποίηση.

β) Το κόστος των τραπεζικών χρεοκοπιών θα επωμίζονται κατά σειρά οι μέτοχοι, ομολογιούχοι και πιστωτές μειωμένης και υψηλής εξασφάλισης, και τέλος οι μεγαλοκαταθέτες, κατά το "Κυπριακό μοντέλο". Στις ακραίες περιπτώσεις που θα απαιτείται «κούρεμα» ανασφάλιστων καταθέσεων (άνω των 100.000 ευρώ), η διαδικασία θα ξεκινάει από τις καταθέσεις μεγάλων εταιρειών και μόνο ως έσχατο μέτρο θα πλήττονται τα φυσικά πρόσωπα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

γ) Μόνο αφού γίνουν όλα τα προηγούμενα η υπό εκκαθάριση ή εξυγίανση τράπεζες θα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα κεφάλαια του ενιαίου ταμείου εξυγίανσης.
δ) Οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ διασφαλίζονται και από τα εθνικά ταμεία εγγυοδοσίας των καταθέσεων, τα οποία χρηματοδοτούνται από εισφορές των ίδιων των τραπεζών και είναι υποχρεωτικό για κάθε τράπεζα να συμμετέχει σε κάποιο ταμείο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ