Τα σχόλια του Νορβηγού δολοφόνου στο Ίντερνετ - iefimerida.gr

Τα σχόλια του Νορβηγού δολοφόνου στο Ίντερνετ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σιγά σιγά όλα τα κομμάτια που συνέθεσαν τον διαταραγμένο ψυχισμό του 32χρονου έρχονται στο φως. Μετά το γιγαντιαίο μανιφέστο των 1500 σελίδων, σειρά έχουν τα μηνύματα που ο Νορβηγός δολοφόνος άφησε σε διαδικτυακό φόρουμ στο οποίο συμμετείχε για δύο περίπου χρόνια. Κοιτώντας τα προσεκτικά η έκπληξη για το τραγικό αποτέλεσμα δεν είναι πια τόσο μεγάλη.

Η περίπτωση της μαζικής δολοφονίας στη Νορβηγία σόκαρε και συνεχίζει να σοκάρει την παγκόσμια κοινή γνώμη. Ένα όμως είναι σίγουρο. Το περιστατικό αυτό δεν εμφανίστηκε από το πουθενά. Ο λόγος και τα επιχειρήματα του 32χρονου βρίσκουν εύφορο έδαφος και αναπτύσσονται σε πολλές ανεξιχνίαστες γωνιές του διαδικτύου. Χιλιάδες είναι τα φόρουμ, τα μπλογκ και τα σάιτ στα οποία αναπαράγεται η συγκεκριμένη ρητορική του μίσους την οποία υιοθέτησε και ο Νορβηγός. Το ίδιο συμβαίνει στην Ελλάδα, το ίδιο και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Μπλεγμένος ανάμεσα σε μια ευημερούσα, κατα τα λοιπά «φυσιολογική» κοινωνία, είναι πολύ φυσιολογικό να προσαρμόζεσαι για να επιβιώσεις. Στη μοναξιά του διαδικτύου όμως τα πράγματα αλλάζουν. Όλες οι πιθανές πραγματικότητες είναι σε δημόσια θέα. Τα πάθη μεγεθύνονται κατά βούληση, μόνο με μερικά κλικ. Αρκεί να γυρίσεις το κεφάλι και θα δεις τα πάντα.

Αν δεν είχε προηγηθεί η τρομακτική επίθεση με περίπου 100 νεκρούς, σχόλια σαν και αυτά που έκανε ο Μπρέιβικ, και μπορείτε να βρείτε παρακάτω, θα αποτελούσαν απλά υπόθεση ρουτίνας για ένα τακτικό, και ελαφρώς περίεργο, θαμώνα του διαδικτύου. Τώρα φυσικά παίρνουν άλλη διάσταση και αξίζουν προσοχής και ανάλυσης.

Στα μηνύματα αυτά, όπως φαίνεται άλλωστε και στο μανιφέστο του, ο Μπρέιβικ εκδηλώνει το μίσος του για το Ισλάμ, ανακαλύπτει παντού «μαρξιστές συνωμότες πολιτικούς», ενώ μεταξύ άλλων, προτείνει και την δημιουργία ενός μεγάλου δικτύου «πατριωτών» οι οποίοι θα «προστατεύσουν την Ευρώπη από την εισβολή του Ισλάμ», ελέγχοντας τις κομματικές νεολαίες, παρεισφρύωντας στον Τύπο και κάνοντας συστηματική και επιθετική προπαγάνδα.

Τα σχόλια έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά από το βρετανικό περιοδικό Searchlight. Μπορείτε να τα κατεβάσετε και να τα διαβάσετε κάνοντας κλικ ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ