Οταν οι ηγέτες αγγίζονται -Χειραψίες, υποκλίσεις και μασάζ που ξεσήκωσαν θύελλα [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Οταν οι ηγέτες αγγίζονται -Χειραψίες, υποκλίσεις και μασάζ που ξεσήκωσαν θύελλα [εικόνες & βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία απλή, καθημερινή κίνηση μεταξύ δύο ανδρών γίνεται τεράστιο θέμα όταν συμβαίνει ανάμεσα σε ηγέτες κρατών. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μία χειραψία ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπάμα και τον Ραούλ Κάστρο, όπως εκείνη κατά τη διάρκεια της τελετής για τον Νέλσον Μαντέλα. Ηταν η πρώτη φορά που έδωσαν τα χέρια ένας Αμερικανός πρόεδρος και ένας Κάστρο, τουλάχιστον δημόσια. Αλλά δεν ήταν η πρώτη φορά που μία χειρονομία ηγέτη ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων.

Κατά καιρούς υποκλίσεις, χειραψίες, αγγίγματα και μασάζ μεταξύ ηγετών έχουν προκαλέσει πολλά «κλικ» σε φωτογραφικές μηχανές και βέβαια πολλές συζητήσεις. Το Time θυμήθηκε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Οταν οι ηγέτες αγγίζονται -Χειραψίες, υποκλίσεις και μασάζ που ξεσήκωσαν θύελλα [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 0

Η χειραψία με τον Τσάβεζ
Ο Ομπάμα προκάλεσε αντιδράσεις όντας ακόμη «φρέσκος» στην προεδρία, όταν αντάλλαξε χειραψία με τον Ούγκο Τσάβεζ. Μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα ο Τσάβεζ τον είχε αποκαλέσει δημόσια βλάκα. Η απάντηση του Ομπάμα στους επικριτές του ήταν αφοπλιστική. «Ο αμυντικός προϋπολογισμός τους είναι περίπου το 1/600ο εκείνου των ΗΠΑ. Δεν είναι λοιπόν πολύ πιθανό η χειραψία ή η πολιτισμένη συζήτησή μου με τον Τσάβεζ να θέσει σε κίνδυνο τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ».

Οταν οι ηγέτες αγγίζονται -Χειραψίες, υποκλίσεις και μασάζ που ξεσήκωσαν θύελλα [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 1

Σκύβοντας μπροστά στον Αυτοκράτορα
Το 2009 ο υπερβάλλον ζήλος του Μπαράκ Ομπάμα όταν συνάντησε τον Ιάπωνα Αυτοκράτορα Ακιχίτο δεν έγινε δεκτός με ενθουσιασμό. Οι επικριτές του κατηγόρησαν τον πρόεδρο ότι το παράκανε με την υπόκλιση και με αυτό τον τρόπο έριξε το επίπεδο των ΗΠΑ μπροστά στον Ιάπωνα ηγέτη.

Υπόκλιση και στη Σαουδική Αραβία
Πριν από το σκάνδαλο με τον αυτοκράτορα, ο Ομπάμα είχε προκαλέσει σκάνδαλο και όταν συνάντησε τον βασιλιά Αμπντουλάχ της Σαουδικής Αραβίας, καθώς του έκανε υπόκλιση πριν από τη χειραψία. Προσπαθώντας- χωρίς αποτέλεσμα- να καλύψει το περιστατικό, ο Λευκός Οίκος εξήγησε ότι ο Πρόεδρος απλά έσκυψε λίγο γιατί είναι ψηλότερος από τον βασιλιά.

Οταν οι ηγέτες αγγίζονται -Χειραψίες, υποκλίσεις και μασάζ που ξεσήκωσαν θύελλα [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 2

Χεράκι- χεράκι με τον πρόεδρο
Ο Τζορτζ Μπους εισέπραξε πολλά περίεργα βλέμματα με τον τρόπο που υποδέχθηκε τον βασιλισσά Αμπντουλάχ. Τον είχε καλέσει στο ράντσο του στο Τέξας και περπάτησε μαζί του κρατώντας τον από το χέρι. Κάτι που μπορεί να συνηθίζεται στη Σαουδική Αραβία, αλλά στον υπόλοιπο κόσμο μοιάζει με... ραντεβουδάκι.

Μπους, ο μασέρ
Το 2006 ο Τζορτζ Μπους προσπάθησε για κάποιον ακατανόητο λόγο να χαλαρώσει τους ώμους της Ανγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της συνόδου της G8. Το αποτέλεσμα όπως φαίνεται βέβαια ήταν το αντίθετο, καθώς την εκνεύρισε.

Οταν οι ηγέτες αγγίζονται -Χειραψίες, υποκλίσεις και μασάζ που ξεσήκωσαν θύελλα [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 3

Μην αγγίζεται τη βασίλισσα
Δεν είναι αρχηγός κράτους, αλλά ως Πρώτη Κυρία και εκείνη έχει πάντα τα βλέμματα στραμμένα επάνω της. Η Μισέλ Ομπάμα προκάλεσε αντιδράσεις το 2009, όταν έβαλε το χέρι της στην πλάτη της βασίλισσας Ελισάβετ, κίνηση με την οποία έσπασε το πρωτόκολλο αιώνων. Σύμφωνα με αυτό, δεν επιτρέπεται σε κανέναν να αγγίζει τη βασίλισσα.

Οταν οι ηγέτες αγγίζονται -Χειραψίες, υποκλίσεις και μασάζ που ξεσήκωσαν θύελλα [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 4

Το παπούτσι στο χέρι
Ισως το πιο διάσημο περιστατικό διπλωματίας με το σώμα συνέβη το 1960 στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο Νικίτα Χρουτσόφ, εκνευρισμένος από κάτι που είπε εκπρόσωπος των Φιλιππίνων, έβγαλε το παπούτσι του, το κούνησε στον αέρα και άρχισε να το χτυπάει δυνατά στο γραφείο μέχρι να κερδίσει την προσοχή όλων. «Ηταν τόσο αστείο!», λέγεται πως είπε αργότερα ο ίδιος, αν και διίστανται οι απόψεις για το αν πράγματι συνέβη αυτό, καθώς δεν υπάρχει βίντεο ή φωτογραφία από το περιστατικό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ