Οι φορολογούμενοι θα κάνουν τα έξοδα για την ταχύτερη επιστροφή των τραπεζών σε ιδιώτες, εάν υιοθετηθούν οι προτάσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προς την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την πρόταση, που ενδέχεται να κατατεθεί στη Βουλή μαζί με το νομοσχέδιο για τον φόρο στα ακίνητα, το ΤΧΣ θα μπορεί να κάνει πρόταση επαναγοράς των warrants (των δικαιωμάτων αγοράς μετοχών που πήραν ως bonus οι επενδυτές, οι οποίοι συμμετείχαν στην πρώτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών). Ως αντάλλαγμα για να επιστρέψουν τα warrants, οι ιδιώτες επενδυτές θα πάρουν δωρεάν αριθμό μετοχών των τραπεζών, από αυτές που έχει στην κατοχή του το ΤΧΣ.
Στη συνέχεια, το ΤΧΣ θα διαθέτει κατά διαστήματα με ταχείες διαδικασίες (accelerated book building) πακέτα μετοχών στο επενδυτικό κοινό σε τιμές αγοράς, δηλαδή σε τιμές χαμηλότερες από τη χρηματιστηριακή. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Οτι οι μέτοχοι αντί να αγοράσουν μετοχές των συστημικών τραπεζών στις προκαθορισμένες τιμές που προβλέπονται στα warrants, θα μπορούν να αγοράσουν φθηνότερα, μέσω του placement του ΤΧΣ.
Το ΤΧΣ, από την άλλη, δηλαδή οι Ελληνες φορολογούμενοι, θα εισπράξουν λιγότερα. Αφενός μεν επειδή θα πουλήσει σε τιμή χαμηλότερη από την προκαθορισμένη τιμή των warrants, αφετέρου δε επειδή θα διαθέσει λιγότερες μετοχές (αφού θα έχει δώσει κάποιες δωρεάν στους πρώην κατόχους των warrants).
Ο αντίλογος όσων υποστηρίζουν την πρόταση της "επαναγοράς" είναι πως η ταχύτερη ιδιωτικοποίηση των τραπεζών θα οδηγήσει σε αύξηση της αξίας των μετοχών των τραπεζών και συνεπώς το ΤΧΣ θα πουλάει σε μεγαλύτερη τιμή σε κάθε placement. Ισως, ίσως όμως και όχι.
Στην προοπτική επαναγοράς των warrants οφείλεται και η μικρή συμμετοχή στην άσκηση των δικαιωμάτων της Alpha Bank χθες. Ασκήθηκαν δικαιώματα μόλις 96 εκατ. ευρώ.
Με το ίδιο νομοσχέδιο, θα προβλέπεται η δυνατότητα αύξησης κεφαλαίου των τραπεζών με discount, σε τιμή χαμηλότερη από τη χρηματιστηριακή και από εκείνη στην οποία έγινε η ανακεφαλαιοποίηση. Αυτό θα γίνει εν όψει της αύξησης της Eurobank, αλλά θα ισχύσει και για οποιαδήποτε άλλη τράπεζα -εάν υπάρξει τέτοια- που θα χρειαστεί αύξηση κεφαλαίου μετά τα στρες τεστ.
Μια τρίτη διάταξη που προτείνεται να περιληφθεί στο νομοσχέδιο και συνδέεται άμεσα με τα δύο προηγούμενα προβλέπει να δοθεί ασυλία στη διοίκηση του ΤΧΣ για τις ζημιές που ενδέχεται να υποστεί.
Η κυβέρνηση ανησυχεί για τις αντιδράσεις που πιθανώς θα προκληθούν στη Βουλή από τις προτεινόμενες διατάξεις. Από την άλλη, τη δελεάζει το γεγονός ότι εάν μέσω των placement έρθουν κεφάλαια στο ΤΧΣ, θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει ένα μέρος για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό των επομένων ετών και συνεπώς δεν θα χρειαστεί να πάρει νέο δάνειο, που σημαίνει νέο Μνημόνιο.