Οι "Φιλοξενούμενοι" της ΕΤ1 - iefimerida.gr

Οι "Φιλοξενούμενοι" της ΕΤ1

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τι μπορεί να ενώνει έναν Έλληνα γιατρό στα Τίρανα και μια αλβανή οδοντίατρο στην Αθήνα; Tι κοινό μπορεί να υπάρχει ανάμεσα σε μια Ολλανδέζα που δουλεύει στο ψυχιατρείο της Λέρου και έναν Έλληνα που ζει σε μια μικρή πόλη της Ολλανδίας; Πόσο διαφορετικοί είναι μια ελληνίδα φωτογράφος στο Τόκιο και ένας Ιάπωνας που μιλάει καλύτερα ελληνικά απ' ότι ιαπωνικά;

«Ξένοι» στην χώρα που ζουν αλλά και «ξένοι» στη χώρα που γεννήθηκαν, οι 26 ήρωες που αφηγούνται τις μικρές προσωπικές ιστορίες τους μπροστά στην κάμερα δεν αναρωτιούνται για όλα τα παραπάνω. Προτιμούν, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη αυθαίρετη κατηγοριοποίηση, να αντιμετωπίζουν τους εαυτούς τους ως φιλοξενούμενους. Όχι με την έννοια της προσωρινής, αλλά την πιο ουσιαστική της ομαλής ένταξης τους σε μια ξένη χώρα.

Για τον καθένα από αυτούς πατρίδα είναι αυτό που ζουν, η δουλειά που κάνουν, οι οικογένειες που φτιάχνουν, οι φίλοι που δεν τους ξεχωρίζουν από τους ομοεθνείς τους, το μέλλον τους στη χώρα που επέλεξαν ή αναγκάστηκαν να ζήσουν.

Τίποτα δεν ενώνει στην πραγματικότητα τους δύο πρωταγωνιστές του κάθε επεισοδίου των «Φιλοξενούμενων», εκτός ίσως από το γεγονός πως ο ένας ζει στη χώρα του άλλου. Κι όμως, μέσα από τις προσωπικές τους ιστορίες μπορεί κάποιος όχι μόνο να συγκρίνει τι χωρίζει και τι ενώνει την Ελλάδα με τις τέσσερις πλευρές του πλανήτη, αλλά κυρίως τι είναι αυτό που κάνει τον κάθε άνθρωπο να δεθεί με έναν τόπο, να αναζητήσει την ενσωμάτωση, να μην επιστρέψει ποτέ στις ρίζες του, αλλά αντίθετα να προσπαθήσει να φυτέψει καινούργιες.

Η επιλογή των σταθμών του ταξιδιού αυτού έγινε προσεκτικά, όσο προσεκτικά έγινε και η επιλογή των ανθρώπων που δέχθηκαν να μοιραστούν τις ιστορίες τους. Ακολουθώντας την καθημερινότητα τους η κάμερα παρατηρεί, κλέβει στιγμές για να καταγράψει εικόνες από το περιβάλλον τους, συνομιλεί με όσους τους γνωρίζουν και αφήνει στους «φιλοξενούμενους» τον απαραίτητο χώρο για να θυμηθούν και να ονειρευτούν.

Σε έναν αποκαλυπτικό γύρο του κόσμου, οι «Φιλοξενούμενοι» συστήνουν κάθε φορά μια καινούργια χώρα και συμπληρώνουν επεισόδιο με το επεισόδιο την μεγάλη εικόνα της Ελλάδας, σε μια εποχή που η συζήτηση γύρω από τον «ξένο» μοιάζει να έχει ξεφύγει από την πραγματική της διάσταση. Η οποία δεν είναι άλλη από αυτή που οι 26 ιστορίες των «Φιλοξενούμενων» αποδεικνύουν περίτρανα: πραγματική πατρίδα είναι εκεί όπου χτυπάει η καρδιά σου.

Από Δευτέρα 4 Απριλίου και κάθε Δευτέρα στις 21:00, στην ΕΤ1

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ