Νέα ανθεκτικά αέρια θερμοκηπίου επιδεινώνουν την κλιματική αλλαγή και ανησυχούν τους ερευνητές - iefimerida.gr

Νέα ανθεκτικά αέρια θερμοκηπίου επιδεινώνουν την κλιματική αλλαγή και ανησυχούν τους ερευνητές

Νέα ανθεκτικά αέρια θερμοκηπίου επιδεινώνουν την κλιματική αλλαγή και ανησυχούν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέα απειλή για το περιβάλλον παρατήρησαν πρόσφατα οι ερευνητές και πρόκειται ίσως για το ισχυρότερο από τα αέρια του θερμοκηπίου που έχουν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για την υπερφθοροτριβουτιλαμίνη (PFTBA), ένα τεχνητό αέριο, που παράγεται για την κατασκευή ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Οπως αναφέρουν σε σχετική έκθεση τους οι ερευνητές, η PFTBA είναι το πιο ισχυρό από όλα τα αέρια που επηρεάζουν την τρύπα του όζοντος.

Η PFTBA δεν έχει εισαχθεί ακόμα επίσημα στην οικογένεια εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ωστόσο οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο αντίκτυπος της στην υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πολύ ανώτερος ακόμα και από αυτόν του διοξειδίου του άνθρακα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, ένα μόλις μόριο PFTBA στην ατμόσφαιρα έχει το ίδιο αποτέλεσμα με 7.100 μόρια CO2 και επιπλέον έχει πολύ μακρύτερη διάρκεια ζωής πριν διοχετευτεί στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, ενώ δεν έχει ακόμη γνωστοποιηθεί κάποιος τρόπος για την απομάκρυνση του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κλιματική αλλαγή αέρια θερμοκηπίου
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ