Την Πέμπτη ανοίγουν στον Κεραμεικό οι πύλες του δεύτερου Συνεδρίου της Δημοκρατικής Αριστεράς, η οποία καλείται να εκπέμψει ένα διακριτό πολιτικό στίγμα, αποσαφηνίζοντας τη στρατηγική που θα ακολουθήσει από δω και πέρα.Η ανθρωπογεωγραφία του Συνεδρίου και οι τρεις τάσεις
Η μάχη ανάμεσα στις κυρίαρχες τάσεις που διαμορφώνονται όλο αυτό το διάστημα στο εσωτερικό του κόμματος προμηνύεται σκληρή και οι μετέχοντες στα «στρατόπεδα» που έχουν συσταθεί στο εσωτερικό του κόμματος ετοιμάζονται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους.
Οι «σκληροί κομματικοί» που στηρίζουν τον Φώτη Κουβέλη
Την «πλειοψηφική τάση του Συνεδρίου που απηχεί όπως φαίνεται τις απόψεις του Φώτη Κουβέλη, στηρίζουν οι «σκληροί κομματικοί». Ο γραμματέας του Οργανωτικού Χρήστος Μαυροκεφαλίδης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Τσούκαλης καθώς και τα στελέχη Σάκης Παπαθανασίου, Θόδωρος Μαργαρίτης και Δημήτρης Χατζησωκράτης .Οι συγκεκριμένοι εμμένουν στον αποκλεισμό του ΠΑΣΟΚ από την προσπάθεια συγκρότησης του τρίτου πόλο, με την αιτιολογία ότι η Χαριλάου Τρικούπη έχει επιλέξει τη στρατηγική σύμπλευση με τη ΝΔ. Στο πλαίσιο αυτό αποκλείουν επίσης και τις συζητήσεις με την κίνηση των 58 , περιορίζοντας τις συμμαχίες στη Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα του Ανδρέα Λοβέρδου και σε κάποια μεμονωμένα στελέχη που προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς.
Η «μειοψηφική» τάση που κλείνει το μάτι στο ΠΑΣΟΚ
Η "μειοψηφική" τάση συσπειρώνεται γύρω από τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Σπύρο Λυκούδη, μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, θεωρώντας πως ήταν λανθασμένη η απόφαση Κουβέλη. Οι ανήκοντες σε αυτή την πτέρυγα έχουν την άποψη πως ο διάλογος για τη συγκρότηση του τρίτου πόλου θα πρέπει να γίνει χωρίς αποκλεισμούς, επισημαίνοντας παράλληλα ότι από τη συζήτηση αυτή δεν μπορεί να απουσιάζει το ΠΑΣΟΚ και στο πλαίσιο αυτό θεωρούν ως καλή βάση συζήτησης το κείμενο και την πρωτοβουλία των 58. Πρόκειται για τον εκπρόσωπο τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέα Παπαδόπουλο, το βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανό ( και οι δύο άλλωστε έδωσαν δυναμικό παρών στην εκδήλωση των «58»)ενώ σύμφωνος στα σημεία είναι και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος κ. Βασίλη Οικονόμου.
Ο ΠΑΣΟΚογενής βουλευτής ωστόσο, θα προσέλθει στο συνέδριο με έναν αριθμό υποψήφιων βουλευτών προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ -που στήριξαν κατά το παρελθόν τη ΔΗΜΑΡ-, επιχειρώντας ένα «άνοιγμα» στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας καθώς και να διεκδικήσει ποσόστωση στην εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής. Ακόμη, στη «γραμμή» Λυκούδη εντάσσονται και τα στελέχη Σταύρος Λειβαδας, Γιάννης Αντωνίου, Γεράσιμος Γεωργάτο, Ντόρα Τσικαρδάνη.
Το «Αριστερό Δίκτυο» που θέλει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ
Η τρίτη τάση τέλος αφορά στο «Αριστερό Δίκτυο» των Βασίλη Ζορκάδη, Χρήστου Σταυρόπουλου και Θράσου Φωτεινού, που διαφωνούσαν με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση και σήμερα τάσσονται υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης της Αριστεράς. Στο ίδιο μήκος κύματος, έχει τοποθετηθεί και ο βουλευτής του κόμματος Γιάννης Πανούσης, ενώ στον «Κουβελικό» πυρήνα που δεν θα έβλεπαν αρνητικά το ενδεχόμενο-μετεκλογικά- να συμπράξουν με την Κουμουνδούρου, συγκαταλέγονται οι βουλευτές Μαρία Ρεπούση, Μαρία Γιαννακάκη, Ασημίνα Ξηροτύρη, Δημήτρης Αναγνωστάκης, Νίκη Φούντα και Γιώργος Κυρίτσης.
Μύλος στη ΔΗΜΑΡ και για τον Ανδρέα Λοβέρδο
Την ίδια ώρα ακόμα ένα πεδίο μάχης έχει ξεσπάσει στους κόλπους της ΔΗΜΑΡ αναφορικά με τη συνεργασία με το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου και την αλλαγή ονομασίας της ΔΗΜΑΡ. Στην Αγίου Κωνσταντίνου έχουν δημιουργηθεί δύο στρατόπεδα. Αυτών που ρητά λένε όχι στην αλλαγή ονομασίας και της αντίπαλης πλευράς που υποστηρίζει πως με αφορμή τη συνεργασία, μία πιθανή αλλαγή ονόματος θα μπορούσε να φέρει θετικά αποτελέσματα για την παράταξη.
Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές