Σε μια είδηση- βόμβα προχωρά η βρετανική εφημερίδα Guardian σε άρθρο του οικονομικού της συντάκτη Nils Pratley, ο οποίος υποστηρίζει ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι ακόμη μια ενεργή πιθανότητα.
Στο άρθρο του, ο οικονομικός συντάκτης του Guardian αναφέρει πως αν και «ήταν μια καλή χρονιά για την κρίση στην ευρωζώνη, καθώς οι εκπλήξεις ήταν λίγες και μικρές. Αλλά ξαφνικά έρχεται η Capital Economics με την διάγνωση πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και πως ''η κρίση της χώρας δεν έχει τελειώσει ακόμη'', παρά την καθαρή βελτίωση στα δημοσιονομικά από το δεύτερο πακέτο του 2012».
Στη συνέχεια, η βρετανική εφημερίδα τονίζει πως «το πρόβλημα δεν είναι βραχυπρόθεσμη με την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για το 2014 και γι' αυτό που θα εμφανιστεί το 2015. Η Capital Economics όπως και άλλοι πιστεύει πως μπορεί να βρεθεί μια συμφωνία στην οποία η Ελλάδα θα συμφωνήσει σε έξτρα μέτρα λιτότητας και οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα παράσχουν περισσότερα δάνεια.
Η ανησυχία, έχει να κάνει με τα μακροπρόθεσμα δυναμικά της Ελλάδας. Τα υπάρχοντα πακέτα, απαιτούν από την Ελλάδα να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ μέχρι το 2030, προκειμένου να μειώσει του χρέος της στο 90% του ΑΕΠ. Η Ελλάδα μπορεί να μην ανεχτεί την επιβολή λιτότητας χρόνο ανά χρόνο
Δεύτερον, υπάρχει ένα ρίσκο πως η ύφεση υπονομεύει τα σχέδια. Οι τιμές σύμφωνα με το πρόγραμμα διάσωσης, θα αρχίσουν να ανεβαίνουν ξανά το 2015. Η Capital Economics είναι σκεπτική. Εάν έχει δίκιο, το ονομαστικό ΑΕΠ της χώρας θα αυξανόταν αργά και θα επέτρεπε ελάχιστο κέρδος στον κύριο στόχο του χρέος σε ποσοστά του ΑΕΠ.
Τρίτον, εάν υπάρχει επιμήκυνση της λιτότητας, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης μπορεί να κοιτάξουν την λύση του ''κουρέματος'' και σύμφωνα με την Capital Economics είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η υπόλοιπη ευρωζώνη θα δεχθεί να παράσχει αυτό το είδος βοήθειας λόγω των εσωτερικών πολιτικών προβληματισμών και των πιθανών ηθικά τοξικών προβλημάτων που θα δημιουργούσε».
Κλείνοντας, το άρθρο του Guardian επισημαίνει: «Για να λέμε την αλήθεια, το Grexit -η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ- είναι ακόμη μια πιθανότητα, αν και δεν θα γίνει σύντομα».