Η τελική πρόταση της κυβέρνησης για τα Αμυντικά Συστήματα -Oλα ανοικτά στο πρώτο ραντεβού Στουρνάρα - Τρόικα - iefimerida.gr

Η τελική πρόταση της κυβέρνησης για τα Αμυντικά Συστήματα -Oλα ανοικτά στο πρώτο ραντεβού Στουρνάρα - Τρόικα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Χωρίς ούτε καν τη συμφωνία για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, έφυγε από τις Βρυξέλλες ο Γιάννης Στουρνάρας, ευελπιστώντας ότι στο πρώτο τετ-α-τετ με τους επικεφαλής της Τρόικα, την Τετάρτη το μεσημέρι, θα ξεπεραστούν τα τελευταία εμπόδια για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ ευρώ.Είναι, όμως, ενδεικτικό του κλίματος, ότι αν και η ελληνική πλευρά έχει ρίξει πολύ... νερό στο κρασί της για τη τύχη των αμυντικών βιομηχανιών, η Τρόικα δεν έχει ανάψει πράσινο φως ούτε καν για τη δοκιμαστική περίοδο που ζητά η Αθήνα. Ειδικότερα, ενώ η ελληνική πλευρά μπήκε στη τελευταία φάση της διαπραγμάτευσης, ζητώντας 18μηνη μεταβατική περίοδο, στη διάρκεια της οποίας το προσωπικό θα μειωνόταν από τα 900 άτομα στα 450 και τα εργοστάσια σε 2 από 5, τελικά υποχώρησε στο 12μηνο και στο 1 εργοστάσιο, χωρίς όμως να λάβει ακόμα θετική απόκριση από τη Τρόικα.

Το προαπαιτούμενο των αμυντικών βιομηχανιών είναι, πάντως, το μικρότερο κακό για τον υπουργό Οικονομικών, καθώς στο πρώτο ραντεβού του με τους εκπροσώπους των δανειστών, έχει ορθάνοικτα όλα τα μέτωπα και είναι χαρακτηριστικό ότι εν αναμονή της Τρόικας δεν κατατέθηκε ούτε τη Τρίτη το νομοσχέδιο για το Φόρο Ακινήτων, καθώς θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία κατ' αρχήν για το όποιο "κενό" και στη συνέχεια για το πώς θα καλυφθεί αυτό το "κενό". Ο Φόρος Ακινήτων είναι, πάντως, μόνο μέρος της εξίσωσης για το 2014, καθώς οι επικεφαλής επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιμένοντας στις εκτιμήσεις τους για "τρύπα" τουλάχιστον 1,7- 1,8 δισ ευρώ, ενώ συν τοις άλλοις αμφισβητούν ευθέως τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τις επιπτώσεις από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Το πιο δύσκολο κομμάτι της διαπραγμάτευσης αφορά, βέβαια, στα μέτρα για το 2015, για το οποίο η Αθήνα δεν είναι διατεθειμένη να μπει σε συζήτηση για την εξειδίκευση παρά μόνο για τη περιγραφή τους, κάτι το οποίο βρίσκει- επί του παρόντος- αντίθετη τη Τρόικα. Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα θα πρέπει να καταλήξει σε συνεννόηση με τη Τρόικα στην επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου, όπου θα μπουν και όλες οι... διορθώσεις για τον Προϋπολογισμό του 2014.

Όσον αφορά, δε, στα διαρθρωτικά μέτρα, οι πλειστηριασμοί παραμένουν το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα και είναι χαρακτηριστικό ότι τη Τετάρτη θα γίνει συνάντηση της Τρόικας και με το επιτελείο του υπουργείου Ανάπτυξης. Σε εκκρεμότητα παραμένει και το πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις και αν κρίνει κανείς από την τοποθέτηση της Κ. Λαγκάρντ στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου ζήτησε από την Ευρωζώνη να προχωρήσει σε ευθυγράμμιση των κανόνων για τις εργασιακές σχέσεις με τα όσα ισχύουν στις χώρες του ΟΟΣΑ, έτσι ώστε να ενισχυθούν οι προοπτικές απασχόλησης, τότε γίνεται αντιληπτό ότι το ΔΝΤ θα επιμείνει στη λογική των ανατροπών, αρχής γενομένης από τη κατάργηση της δυνατότητας "βέτο" από τον υπουργό Εργασίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ