Το «πήγαινε – έλα» της Τρόικα στην Αθήνα: Θέατρο, δήθεν ή αληθινή απειλή; - iefimerida.gr

Το «πήγαινε – έλα» της Τρόικα στην Αθήνα: Θέατρο, δήθεν ή αληθινή απειλή;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε μία κακόγουστη παράσταση με θεατές τους Ελληνες πολίτες έχει μετατραπεί η περίφημη επιστροφή της Τρόικα στη χώρα προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και να εκταμιευτεί και η επόμενη δόση. Μάλιστα το θέατρο συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Προϋπολογισμού, όταν mail και tweet «ενημέρωναν» πως οι δανειστές δεν σκοπεύουν να επιστρέψουν στην Αθήνα, αλλά θα έρθουν μόνο τα τεχνικά κλιμάκια, γιατί τα προαπαιτούμενα δεν έχουν γίνει από την πλευρά της κυβέρνησης.Πως οι Σαμαράς, Βενιζέλος, Στουρνάρας εκμεταλλεύτηκαν τα «τερτίπια» της Τρόικα

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εκμεταλλεύονταν στο έπακρο όλο αυτό το «πήγαινε – έλα» της Τρόικα αφού τόνιζαν σε κάθε ευκαιρία πως η κυβέρνηση βάζει κόκκινες γραμμές, δεν θα δεχθεί νέα μέτρα, οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας είναι κάτι που δεν θα το δεχθεί κλπ. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος είναι και ο καθόλα αρμόδιος για τις συζητήσεις – διαπραγματεύσεις με την Τρόικα είναι ο πρώτος που έσπευσε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση. Μάλιστα μέχρι και σήμερα σε συνεντεύξεις του επιμένει πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση για περαιτέρω μέτρα λιτότητας από την κυβέρνηση, ενώ η προοπτική μιας κάποιας εξόδου στις αγορές. Αυτό είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι CNBC.

Συγκεκριμένα για τα μέτρα λιτότητας που ενδεχόμενα κρέμονται πάνω από τα κεφάλια των φορολογουμένων, απάντησε: ««Έχω εξηγήσει τα κοινωνικά όρια των μέτρων λιτότητας και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον δεν θέλουμε να λάβουμε περαιτέρω μέτρα λιτότητας. Νομίζω πως ακούσατε τον πρόεδρο του Eurogroup να αναφέρεται στο θέμα αυτό και για την ακρίβεια η Τρόικα επιστρέφει ώστε να συνεργαστούμε για την εξεύρεση λύσης».

Νωρίτερα ο κ.Στουρνάρας είχε επιβεβαιώσει την επίσκεψη της Τρόικα στην Αθήνα υποστηρίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν την Τετάρτη και με τους τρεις επικεφαλής της Τρόικα και ότι θα διαρκέσουν μία εβδομάδα. Στη συνέχεια η Τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, με στόχο να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό, ει δυνατόν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Στην Ευρώπη τα βλέπουν πρόοδο στην Ελλάδα

Την ώρα πάντως που το οικονομικό επιτελείο δείχνει να αγωνιά για την άφιξη και την εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, από την Ευρώπη έρχονται εγκωμιαστικά σχόλια για την πορεία της Ελλάδας, ενώ οι Oλι Ρεν και Γερούν Νταϊσελμπλουμ αμέσως μετά από τη συνεδρίαση του EUROGROUP δήλωσαν πως οι κ.κ. Μορς, Μαζούχ και Τόμσεν, έρχονται αύριο και θα παραμείνουν στην Αθήνα μόνο για μια εβδομάδα. Στόχος, είναι να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση και να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα ανοικτά θέματα.

Από την πλευρά του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος έχει εμφανιστεί λάβρος κατά της Ελλάδας όσον αφορά το πρόγραμμα προσαρμογής, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την αναμόρφωση της ελληνικής οικονομίας, μέσα σε 27,3% ανεργία και σε σχέδια για νέα πακέτα λιτότητας. «Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια πρόοδο, είναι στο σωστό δρόμο και πέρασε τον προϋπολογισμό της», γράφει το Bloomberg.

Και από το «δεν παίρνετε τη δόση» στο «ζήτημα ωρών η συμφωνία»

Οπως αναφέρει και το real.gr η Τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα και πλέον είναι «ζήτημα ωρών» να κλείσει η συμφωνία επί του σχεδίου αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών, ένα προαπαιτούμενο για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ που βρίσκεται σε εκκρεμότητα από το καλοκαίρι!

Όπως ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αμέσως μετά την έγκριση της Τρόικα θα γίνει τηλεδιάσκεψη του EWG για να εκταμιευθεί η δόση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ