Περισσότεροι από 500 συγγραφείς από όλο τον κόσμο -μεταξύ αυτών και πέντε που έχουν τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ, με κοινή τους δήλωση καταδικάζουν την εκτεταμένη κρατική «εποπτεία» των προσωπικών δεδομένων των πολιτών. Με αφορμή την πολύκροτη υπόθεση Σνόουντεν, σημειώνουν πως οι συνθήκες κατασκοπείας υπονομεύουν τη Δημοκρατία.
Οι υπογράφοντες προέρχονται από 81 χώρες και περιλαμβάνουν αρκετά σημαντικά ονόματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας: από τον Ντον ΝτεΛίλλο, τον Ορχάν Παμούκ και τον Γκίντερ Γκρας μέχρι την Μάργκαρετ Ατγουντ, τον Αρουντάτι Ρόι και τον Τζούλιαν Μπαρνς.
Απαντες σημειώνουν πως η ικανότητα των μυστικών υπηρεσιών να εισχωρούν στα προσωπικά δεδομένα των πολιτών του κόσμου, μετατρέπει τους πάντες σε πιθανούς υπόπτους, με ότι αυτό σημαίνει για τη λειτουργία των κοινωνιών. Ζητούν, μάλιστα, την επέμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη δημιουργία ενός διεθνούς νομοσχεδίου – ασπίδα των ψηφιακών δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Το αίτημά τους έρχεται μια ημέρα μετά την κοινή πρόταση οκτώ μεγάλων κολοσσών των social media και της τεχνολογίας προς τον Μπάρακ Ομπάμα, ζητώντας του μια σαρωτική αλλαγή στους νόμους επιτήρησης.
Το θεμελιώδες δικαίωμα του ανθρώπου, να ζει ανενοχλητος, έχει καταστεί ανενεργό μέσω της κατάχρησης των τεχνολογικών εξελίξεων, τα κράτη και τις επιχειρήσεις για τους σκοπούς της μαζικής παρακολούθησης. Ενα άτομο υπό παρακολούθηση δεν είναι πλέον ελεύθερο. Μια κοινωνία υπό επιτήρηση δεν είναι πλέον μια δημοκρατία, τα δημοκρατικά μας δικαιώματα πρέπει να ισχύουν στον εικονικό, όπως και στον πραγματικό χώρο», προσθέτει η ανακοίνωση των κορυφαίων συγγραφέων.
Ο Ιαν ΜακΓιούαν μιλώντας στον Guardian επισημαίνει με γλαφυρό τρόπο «Το κράτος από τη φύση του είναι ένας Λεβιάθαν. Προτιμάει την ασφάλεια από την ελευθερία. Αυτό, όμως, που συμβαίνει στις μέρες μας θα μπορούσε να εκπλήξει τον Οργουελ. Πρέπει να αντισταθούμε, καθώς η κατάσταση είναι πλέον αδυσώπητη. Σαφώς και χρειαζόμαστε προστασία από την τρομοκρατία, αλλά τούτο δεν μπορεί να γίνει με κάθε τρόπο και κόστος».
Η κοινή δήλωση των 500 συγγραφέων διανεμήθηκε σε 27 χώρες την ίδια ακριβώς στιγμή και πλέον υπάρχει ένας κόμβος στον οποίο ο καθένας θα μπορεί να μπαίνει και να υπογράφει, Πρόκειται για το change.org και φιλοδοξεί να συλλέξει εκατομμύρια υπογραφών που θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στην εκτεταμένη κρατική αυθαιρεσία.