Η κίνηση είναι αυτοματοποιημένη πλέον. Σε καταστάσεις βαρεμάρας, αμηχανίας ή θλίψης οι περισσότεροι απλώνουν το χέρι και πιάνουν το κινητό. Προσοχή όμως, οι επιστήμονες προειδοποιούν πως το συγκεκριμένο «κόλλημα» δεν φτιάχνει πάντα τη διάθεση. Αντιθέτως, προκαλεί άγχος, ενώ για τους φοιτητές έχει και αρνητικές επιπτώσεις στις «επιδόσεις» τους.
Πρόκειται για μελέτη του Πανεπιστημίου του Κεντ, το οποίο έδειξε πως οι φοιτητές που περνούσαν περισσότερο χρόνο με το κινητό τους στο χέρι είχαν περισσότερο άγχος και χειρότερους βαθμούς. Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες παρακολουθούσαν 500 νεαρούς, οι οποίοι ανέφεραν την καθημερινή χρήση του κινητού για ένα χρόνο, ενώ παράλληλα απαντούσαν ερωτήσεις σχετικά με το άγχος, αλλά και την ικανοποίηση που έχουν από τη ζωή τους.
Στο τέλος της χρονιάς, οι φοιτητές παρέδωσαν και τους βαθμούς τους. Οταν επεξεργάστηκαν όλα τα στοιχεία, οι επιστήμονες κατέληξαν πως όσο συχνότερη ήταν η χρήση του κινητού, τόσο λιγότερο ευτυχισμένοι δήλωναν οι μετέχοντες, ενώ διαπιστώθηκε και σύνδεση με χαμηλή βαθμολογία. Κάτι που αποδόθηκε στο αυξημένο άγχος που δεν τους επέτρεπε να συγκεντρωθούν στα μαθήματά τους.
Αν και, όπως αναφέρει το Time, παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι το κινητό μπορεί να βελτιώσει τις κοινωνικές επαφές και να μειώσει το αίσθημα της μοναξιάς, τα τελευταία αποτελέσματα δείχνουν ότι η συνεχής επαφή του ανθρώπου με την πληροφορία λειτουργεί ως δίκοπο μαχαίρι.
Οι επιστήμονες για παράδειγμα υποθέτουν πως οι φοιτητές αγχώνονται, καθώς αισθάνονται υποχρεωμένοι να είναι μονίμως σε επαφή με τους φίλους τους. Κάποιοι δυσκολεύονται να αποσυνδεθούν, κάτι που αυξάνει αυτό το άγχος.