Στο 3% η ύφεση αλλά με «βουτιά» στις επενδύσεων και την κατανάλωση - iefimerida.gr

Στο 3% η ύφεση αλλά με «βουτιά» στις επενδύσεων και την κατανάλωση

Στο 3% η ύφεση αλλά με «βουτιά» στις επενδύσεων και την κατανάλωση
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Επιβεβαιώθηκαν οι αρχικές εκτιμήσεις για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου, το οποίο με βάση τα νεώτερα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, υποχώρησε κατά 3% σε σχέση με πέρσι, κάτι που σημαίνει ότι με τη συμπλήρωση 9 μηνών, η ύφεση διαμορφώνεται στο 4%, όσο δηλαδή υπολογίζεται στο σύνολο του έτους.Από την άλλη μεριά τα επιμέρους στοιχεία προκαλούν προβληματισμό, καθώς με εξαίρεση τις εξαγωγές, που «τράβηξαν» το ΑΕΠ, η κατανάλωση και οι επενδύσεις μειώθηκαν εντυπωσιακά. Συγκεκριμένα, η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών υποχώρησε περαιτέρω κατά 8,1%, ενώ οι επενδύσεις «βούτηξαν» κατά 12,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται ότι όλες οι εκθέσεις διεθνών οργανισμών επισημαίνουν για να μπορέσει η ελληνική οικονομία σε θετικούς ρυθμούς το 2014, θα πρέπει να στηριχθεί στην αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων καθώς η κατανάλωση προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει περαιτέρω, λόγω της αναμενόμενης μείωσης των εισοδημάτων, κατόπιν νέων μειώσεων μισθών και συντάξεων αλλά και της επίπτωσης από τα φορολογικά μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ επενδύσεις ύφεση ΑΕΠ κατανάλωση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ