Είναι εκεί για να εκμεταλλευτούν τη ραγδαία αύξηση των πλειστηριασμών που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Δεν διστάζουν σε τίποτα, έχουν κάνει «δεύτερο σπίτι τους» τα Ειρηνοδικεία και με νομιμοφανείς διαδικασίες «στήνουν» τις σχετικές διαδικασίες προς όφελός τους, θέλοντας να έχουν και την αποκλειστικότητα. Είναι τα λεγόμενα «κοράκια» που χτυπούν ακίνητα σε πλειστηριασμούς περιμένοντας πρωτα να πέσει η τιμή τους και να κερδίσουν από τη μεταπώληση.
Τα «κοράκια» γνωρίζουν σαν την τσέπη τους το Ειρηνοδικείο και «συλλαμβάνουν» αμέσως τους «ερασιτέχνες». Οι νεοεισερχόμενοι στην πιάτσα δεν είναι ευπρόσδεκτοι και οι τρόποι να τους αποθαρρύνουν πολλοί.
Αν το ακίνητο είναι «φιλέτο» - μεγάλης εμπορικής εμπορικής αξίας - η προειδοποίηση στον «νέο» είναι σαφής: «Φύγε μην τι φας», ενώ όσοι δεν παίρνουν από λόγια, την «πληρώνουν » χειρότερα. Τους αφήνουν να χτυπήσουν το ακίνητο και μετά το χτυπούν κι εκείνοι ανεβάζοντας σταδιακά το ποσό. Την κατάλληλη στιγμή υποχωρούν και αφήνουν τους «άπειρους ερασιτέχνες» να πληρώσουν ακριβά.
Αλλά κι όταν απέναντί τους είναι κάποιοι - συγγενείς ή φίλοι του άτυχου ιδιοκτήτη- που προσπαθούν να σώσουν το ακίνητο την ύστατη στιγμή, είναι αδίστακτοι.
Αν το ακίνητο έχει μεταπωλητική αξία και έχει φθάσει στην αίθουσα του Ειρηνοδικείου «είναι πολύ δύσκολο να το ξανακερδίσεις», δηλώνει ωμά στη RealNews ένα από τα λεγόμενα «κοράκια. «Χτυπάω για τον πελάτη μου ό,τι μπορεί να μεταπωληθεί σε καλή εμπορική αξία και παίρνω και εγώ την προμηθειά μου», προσθέτει ο συνταξιούχος «επαγγελματίας» των πλειστηριασμών που ζει πλέον από τις εν λόγω προμήθειες.
Συνήθως αφήνουν τον πρώτο πλειστηριασμό να βγει άκαρπος και περιμένουν τον επόμενο όπου θα χτυπήσουν σε ακόμα χαμηλότερες τιμές.
«Αν το ακίνητο έχει εμπορική αξία θα το χτυπήσουμε για να το πάρουμε όποιος και αν είναι απέναντι», και στην τελική όποιο ακίνητο αξίζει πραγματικά, αργά ή γρήγορα θα περιέλθει στην κατοχή του ενδιαφερόμενου που εκπροσωπώ, λέει το «κοράκι» με μία ηρεμία που σοκαρει...